HomeSocietatEspai Dones Amposta, un lloc per a la igualtat i la diversitat

Espai Dones Amposta, un lloc per a la igualtat i la diversitat

L’Espai Dones, situat al nucli antic d’Amposta, ja està en ple funcionament. Des de la seua inauguració el passat mes d’abril, el centre funciona com un lloc per a la transformació social, fomentant els valors de diversitat i igualtat a partir d’activitats i tallers, però també fent acompanyament a qui ho necessite.

Plantejat amb esta voluntat des de primer moment, a l’interior de l’Espai Dones s’hi poden trobar els nous punts del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i del Servei d’Atenció Integral (SAI) municipals, creats per poder atendre més gent i facilitar també la tasca d’estos serveis que també s’oferixen des del Consell Comarcal i que són dirigits a tot el Montsià. Així mateix, esta és una forma de poder detectar de manera més pròxima les necessitats de les persones i traslladar-ho cap a les polítiques municipals.

Tot ve marcat per allò que ja anàvem fent. En generar este espai, ens dona una nova referència, una palanca per projectar polítiques de dones i LGBTI+”, expliquen la regidora de Drets Socials i Ciutadania, Núria Ferré i la tècnica del SIAD, Anna Palacios, que detallen que un dels punts clau de l’espai és l’acompanyament tant a persones com a col·lectius en diferents àmbits, com la discriminació o la salut, entre els que ofereixen des de l’assessorament de recursos psicològics i jurídics fins a l’atenció individual o comunitària.

Així, d’esta manera, han atés ja a una quarantena de persones amb perfils molt diferents.
Per dur a terme esta tasca, el SIAD, format per una tècnica d’acollida, una psicòloga i una jurista-, i el Servei d’Atenció Integral (SAI) format per una tècnica, estan oberts a tothom. “Tractem qualsevol classe de tema. Al final ens hem de quedar amb el fet que és un espai segur on acudir i demanar qualsevol mena d’acompanyament. Si la persona requereix anar en algun altre lloc, l’informem sobre què pot fer i on dirigir-se”, assenyalen.

Pel que fa al SAI, centrat en persones LGBT+, també es centra a fer un acompanyament, en este cas, a persones del col·lectiu que han patit agressions per discriminació, a les que es troben en moment de transició o aquelles que tenen dubtes sobre l’orientació sexual i la diversitat de gènere, així com a les seues famílies.

Més enllà de l’orientació i el suport, tasca fonamental per escoltar, entendre les persones i emprendre noves polítiques i projectes, l’Espai Dones lluita per estos valors d’igualtat, respecte i diversitat amb activitats per a diferents perfils i grups. “Volem plantar llavors perquè hi haja més sensibilitat i inclusió. Treballem molt la xarxa entre persones i generar espais entre persones i detectar què necessiten”, diu Gislene Ferré, tècnica del SAI.

Així, s’han organitzat activitats tant dintre com fora del centre. Entre altres, s’han fet tallers per a pares i mares sobre com parlar de sexualitat amb els fills, jornades de cultura menstrual, i una marxa exploratòria per observar com els espais condicionen la perspectiva de seguretat gènere i desenvolupar noves propostes i línies de treball, a més de trobades entre persones de diferents col·lectius, com dones marroquines o persones trans i el seu entorn. “Des d’un primer moment vam començar amb la idea de dinamitzar el lloc i no hem parat de fer coses. Tenir un espai neutre dignifica este servei”, assenyalen les tècniques de l’espai.

D’altra banda, l’Espai Dones col·labora amb actes organitzats per altres entitats o administracions. És el cas del Fòrum Jove, on es van donar a conèixer el servei entre estudiants, però també entre el personal docent, per qui han preparat com a recurs pedagògic una maleta d’Igualtat Sobre Rodes amb un recull bibliogràfic i propostes educatives per treballar a classe.

Les professionals igualment han participat en l’organització dels actes del 8M i del dia contra la LGBT-fòbia amb diferents accions i també col·laboren amb la Brúixola, centre educatiu, amb campanyes a favor de la no discriminació en l’esport i estan al darrere dels punts liles de la ciutat.

Atendre la diversitat

L’objectiu és arribar a atendre tota la ciutadania i trencar amb la idea de no voler veure la diversitat. Per això, des del centre també es plantegen treballar amb homes. “Si no anem aliats, si no canviem, al final no transformarem res”, alerten des del centre, avisant que ara és un moment molt important per apostar per les polítiques d’igualtat.

La diversitat ens enriqueix, és la clau per entendre el projecte. Si estos drets humans de respecte i igualtat no estan garantits, cal lluitar per ells”, manifesta la tècnica del SAI, posant en relleu que “en tema LGTBI+ i feminisme la gent es pren la llicència de considerar-ho una opció política, quan els drets no han d’anar per opinions, són drets que tenim tots”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 3 = 13

Últimes notícies