HomePolíticaEsquerra planteja als altres partits la conversió del Copate en un Consorci...

Esquerra planteja als altres partits la conversió del Copate en un Consorci Intercomarcal de les Terres de l’Ebre

La Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya va presentar i debatre en una assemblea amb militància i càrrecs electes diversos projectes que els representants del partit a l’Ebre estan impulsant en el marc del Pla Ebre 2030, entre els quals hi ha la transformació de l’actual Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) en el Consorci Intercomarcal de les Terres de l’Ebre (CITE) -que recupera un organisme amb les mateixes sigles que el que va crear Tarradellas el 1978- per a dotar el territori de més i millors eines de governança davant la impossibilitat jurídica d’assolir la vegueria a curt termini.

Segons els republicans, els seus principals representants al territori, Albert Salvadó i Lluís Salvadó, així com el president del Copate, Xavier Faura, estan compartint el projecte amb els partits que formen part de l’equip de govern de l’ens, PSC i Movem, i posteriorment ho faran amb la resta de formacions polítiques del territori.

Segons el responsable de Movem, Jordi Jordan, tot just esta setmana ERC els ha fet arribar una proposta d’estatuts, que estudiaran en la propera executiva. Sense entrar a valorar el fons de la qüestió, el també diputat dels Comuns admet que “cal treballar en mecanismes amb visió global, però són decisions que s’han de prendre amb el màxim consens entre els partits polítics i no poden ser conjunturals”.

Segons el diputat d’ERC Lluís Salvadó, “recuperar l’acrònim CITE respon a la voluntat de donar a l’entitat una vocació absolutament transversal en les seues funcions, i anar molt més enllà de les funcions de caràcter ambiental [del Copate]”.

El CITE, de caràcter preestatutari, ja pretenia “reconèixer la singularitat de l’Ebre i la necessitat de dotar el territori d’institucions pròpies”, va reivindicar Salvadó en l’assemblea d’Esquerra. “Necessitem una eina amb més competències, més estratègica per al desplegament de les polítiques dels quatre consells comarcals i per a aquelles funcions que des de la Diputació de Tarragona, des dels ajuntaments i Generalitat es considere adient encarregar o coordinar”, planteja el polític rapitenc.

Per tant, apunta a un succedani de la vegueria, que s’hauria d’anar dotant de contingut a través de la delegació de competències i que tindria un caràcter molt més polític que el que té el Copate, que s’encarrega de la gestió de plagues, sanejament, residus urbans o la marca Reserva de la Biosfera.

Per la seua banda, el primer secretari del PSC al territori, Manel de la Vega, ha reconegut també que està treballant braç a braç amb ERC per a definir els estatuts del futur òrgan.

De la Vega també apel·la al consens i opina que el nou consorci ha de ser “un espai en què les diverses administracions puguen col·laborar i aplicar polítiques per al territori”.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 7 =

Últimes notícies