HomeHistòriaFlix es prepara per acollir una nova recreació històrica del final de...

Flix es prepara per acollir una nova recreació històrica del final de la Batalla de l’Ebre

Flix es traslladarà de nou al 1938 des de la primera ocupació franquista a l’abril fins al final de la batalla de l’Ebre. Per fer-ho, comptarà amb la presència de cent setanta recreadors de dinou grups d’arreu del país i vehicles militars de l’època, tots ells ambientant el nucli antic del municipi per oferir una immersió en l’època que de ben segur no deixarà a ningú indiferent.

Els actes s’iniciaran el 16 de novembre amb la commemoració del 85è aniversari del final de la Batalla de l’Ebre i el lliurament del guardó Pont de ferro, un reconeixement per reivindicar el paper de totes aquelles persones i entitats que han contribuït en la defensa de la memòria democràtica a les Terres de l’Ebre. El primer homenatjat amb aquest nou guardó serà Josep Sànchez Cervelló, historiador i catedràtic de la URV natural de Flix. L’acte comptarà amb la presència de diversos representants institucionals, com el director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses, i la directora del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, Cinta Farnós.

Els actes continuaran el divendres, 17 de novembre, amb la inauguració de l’exposició “Els grafits de la guerra i la postguerra a l’Ebre. Murs amb records, memòria del silenci”, a càrrec del COMEBE, i la presentació del llibre Guia didàctica de la Batalla de l’Ebre. Història, memòria i patrimoni, de Rafael Sospedra i Francesc Xavier Hernández.

El dissabte, 18 de novembre, tindran lloc els actes centrals de la recreació històrica, amb el museu viu amb diorames desplegats pel poble durant el matí, una activitat que s’està constituint com l’esdeveniment estrella de les jornades i que cada any acull més visitants. Els recreadors participants, sota la batuta del grup de recreació XV Brigada Mixta, s’ubicaran per diferents espais del poble desplegant escenaris completament ambientats en l’època i teatralitzant escenes que permetran a l’espectador fer un viatge en el temps i conèixer  moltes dades i curiositats. Les visites als diorames són guiades i les places són limitades, és per això que cal inscriure’s prèviament al web www.flix.cat.

Per altra banda, hi haurà una fira militaria ubicada a la plaça del Mercat i enguany, com a novetat, s’inclourà un museu estàtic de material de la Guerra Civil Espanyola ubicat en diversos aparadors d’establiments de La Unió de Comerciants.

Pel que fa a la recreació històrica dels darrers combats del replegament de l’Exèrcit Popular de la República,  serà a dos quarts de cinc a la zona del Calvari de Flix, al carrer de l’Era Nova. En aquest instant, centenars de recreadors escenificaran els darrers moments bèl·lics de la Batalla de l’Ebre, amb una acurada ambientació, tant en combats, estris i material explosiu. D’aquesta manera, el públic assistent podrà presenciar els combats entre l’avanç de les tropes franquistes i la resistència dels soldats republicans i civils que es retiren.

La jornada finalitzarà amb la lectura dramatitzada de “Cartes des del front”, a càrrec de la companyia teatral local Flexus Teatre i el grup de recreació XV Brigada Mixta. L’acte tindrà lloc a les deu de la nit al Cinema de La Unió Social de Flix i l’accés serà lliure i gratuït.

Per acabar i per acomiadar el cap de setmana, el diumenge 19 de novembre es farà una caminada guiada pels voltants de Flix recorrent espais de la Batalla de l’Ebre. Es tracta d’una ruta de 12 km d’unes quatre hores de durada. Per participar en la caminada, serà imprescindible inscriure’s prèviament al web www.flix.cat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

55 + = 62

Últimes notícies