Flix ha donat el tret de sortida als actes per commemorar els 75 anys de la Declaració Internacional dels Drets Humans. La sala Ca Don Ventura va acollir, dissabte 1 d’abril, l’acte oficial de la Generalitat per iniciar tot un programa d’actes que es durà a terme en els mesos vinents arreu del país al voltant dels drets universals. Des de la Ribera d’Ebre, les conselleres de Justícia i Igualtat han volgut posar l’accent en la memòria democràtica i també en la visió de gènere al voltant dels drets universals i la memòria col·lectiva.
L’acte de celebració va tenir com a protagonista el dret a la memòria. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart va cloure l’acte reivindicant que la memòria democràtica i els drets humans “són realitats que es reforcen mútuament”. En aquest sentit, va afegir que “fer memòria és un compromís amb la veritat, amb la justícia, la reparació i la garantia de no repetició”. L’acte commemoratiu va incloure una ponència de la professora de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona, Rosa Ana Alija, i també una taula rodona sobre memòria històrica a les Terres de l’Ebre. Va comptar amb la participació del director general de memòria democràtica, Alfons Aragoneses, la professora Carme Maigí Canalda, l’historiador Pere Muñoz i la periodista i historiadora Teresa Ferré. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va destacar que “sense drets humans no hi ha igualtat ni democràcia possible” i va recalcar la necessitat de reivindicar la memòria democràtica posant l’accent en el paper que han tingut les dones i que ha estat silenciat en diverses etapes. L’acte commemoratiu va finalitzar amb un recorregut per diversos espais de memòria al nucli urbà de Flix.
La comitiva va recórrer el nucli antic per visitar les Stolpsteine, les llambordes que inclouen els noms dels veïns que van ser deportats als camps d’extermini nazi i que es troben situades davant dels seus llocs de residència. També van visitar el refugi antiaeri de Sant Josep, un dels que va fer servir la població civil de Flix quan va patir els primers bombardejos aeris de la Guerra Civil a Catalunya.
L’alcalde, Francesc Barbero, va agrair a la Generalitat que hagin escollit Flix per donar el tret de sortida dels actes de commemoració dels 75 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans. A la vegada, Barbero va posar l’accent en el “compromís” del municipi “en la recuperació de la memòria democràtica”, amb la recuperació del patrimoni com ara el refugi antiaeri de Sant Josep o l’organització de les jornades de recreació de la retirada republicana durant la Batalla de l’Ebre.