HomeCulturaFRONT porta la reflexió sobre la memòria històrica als espais de la...

FRONT porta la reflexió sobre la memòria històrica als espais de la Batalla de l’Ebre

L’exili republicà de 1939 va ser un dels primers grans èxodes dels temps moderns a Europa. Al final de la Guerra Civil, el dibuixant, sindicalista Josep Bartolí va travessar la frontera espanyola cap a França. Va malviure en set camps de refugiats creats per la policia francesa. Va dormir a les platges d’Argelers al costat de milers de companys, com ell atrapats per la brutícia, la misèria i el menyspreu d’uns gendarmes que els tractaven com si fossen autèntics ciutadans de segona. I malgrat la situació no va parar de dibuixar per a documentar allò que estava veient, per a arribar a copsar la memòria de la vexació a la qual estaven sotmesos. D’este relat, va nàixer la pel·lícula Josep, un film d’animació del també dibuixant Aurélien Froment, que des de la seua estrena l’any passat ha estat aclamat en festivals i la crítica internacional.

I Josep serà la pel·lícula que este divendres 21 de maig, des de l’Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre, donarà el tret de sortida a FRONT, la Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau als Espais de la Batalla de l’Ebre. Un certamen que “proposa dialogar sobre conflictes del passat i del present, pròxims i llunyans i al mateix temps vol posar en valor els espais protagonistes d’aquell moment històric a través de l’audiovisual”.“Volem alimentar el diàleg amb exemples concrets de la Guerra Civil, però també d’altres conflictes, perquè també parlarem de la guerra de Síria, dels exilis des del Pròxim Orient o dels efectes de la colonització”, explica el codirector del certamen, el periodista Oriol Gracià. I és que des d’avui i fins dissabte de la setmana vinent a Corbera, el castell de Flix, la Torre de Font de Quinto de Campredó, el cinema de Bot i el Celler Herència Altés de Gandesa -ubicat als peus del Coll del Moro- es podran veure set pel·lícules i cinc curtmetratges vinculats a la memòria històrica, els conflictes i la pau.

 

UNA VISIÓ GLOBAL DE LA BATALLA

“Tenia molt clar que esta mostra havia d’ensenyar la globalitat de la batalla i com el conflicte va afectar totes les Terres de l’Ebre. Per això vam escollir localitzacions com la Torre de Font de Quinto de Campredó, que és un dels punts d’inici de la Batalla, evidentment amb un epicentre importantíssim que és la Terra Alta i també Flix, que és per on van creuar l’Ebre els darrers soldats republicans”, explica Teresa Ferré, directora del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE). “Un espai històric no només és un patrimoni, no només un espai de record, sinó també un espai de cultura obert per a acollir iniciatives de qualitat i que ens permeten reflexionar des del passat, sobre el present, però sobretot sobre el nostre futur. I crec que FRONT reunix totes estes condicions”, afegix Ferré.

La cerimònia d’este vespre a l’Església Vella de Corbera d’Ebre comptarà amb la presència d’Isona Passola, presidenta de l’Acadpemia de Cinema Català. “Ens fa il·lusió que hi siga, pel que representa al cinema català però també pel treball que ha fet com a productora per portar a la gran pantalla pel·lícules com Pa Negre i Incerta Glòria, dos clàssics de la literatura catalana d’Emili Teixidor i Joan Sales, que versen sobre la guerra civil i el franquisme i que ells han adaptat amb èxit”, assegura Oriol Gracià. També hi assistirà Jordi Bartolí, nebot del protagonista de la pel·lícula Josep. “L’endemà dissabte, des del castell de Flix, homenatjarem el director de cinema Francesc Betriu, mort l’octubre passat. Projectarem el seu últim documental sobre els aviadors republicans a la Guerra Civil i recuperarem La plaça del Diamant una de les seues pel·lícules més icòniques”, recorda.

La mostra també preveu pel·lícules com El periple, la vella llum d’Europa, (dijous 27 de maig a les 19.30 h. Bot), un film sobre exilis passats i presents del directior ebrenc Mario Pons, o Cantares de una revolución (divendres 28 de maig a les 20 h. Campredó) de Ramon Lluís Bande, que repassa les música de la revolució d’octubre de 1934 a Astúries. A més, FRONT també ha previst activitats paral·leles amb debats, visites guiades i tast de ‘vins amb memòria’. Les entrades a les sessions oscil·len entre els 4 i 10 €.  El programa complet es pot consultar a www.mostrafront.com.

La segona edició de FRONT, Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau als Espais de la Batalla de l’Ebre, és un projecte de Produccions Saurines i Bluverd Comunicació amb la col·laboració del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i el suport, entre d’altres, de la Diputació de Tarragona, Generalitat de Catalunya, Departament de Justícia, Memorial Democràtic, els ajuntaments de Corbera d’Ebre, Flix, Bot, Campredó, Tortosa, Òmnium Cultural i l’Acadèmia del Cinema Català.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 1 =

Últimes notícies