HomeUrbanismeGandesa cataloga 437 immobles situats al nucli antic de la ciutat

Gandesa cataloga 437 immobles situats al nucli antic de la ciutat

L’Ajuntament de Gandesa ha elaborat un catàleg de tots els immobles situats al nucli antic de la ciutat que identifica no només el valor patrimonial i històric dels edificis i cases, sinó també els elements a preservar i en descriu el seu estat actual.

L’inventari és un catàleg dels 437 immobles situats al que es coneix com a nucli antic de Gandesa, el teixit urbà inclòs dins dels límits fortificats conservats fins a finals del segle XIX.

Cadascun dels edificis disposa d’una exhaustiva fitxa que conté, entre altres notes: fotografies, nom del propietari, any de la construcció i posteriors reformes, dades històriques, referència cadastral, estat de conservació, elements patrimonials a preservar, tipologia de l’habitatge, tipus d’ús, descripció, superfície i plànols i també si disposa de places d’aparcament. Així mateix, l’estudi inclou les cases buides, els patis, els edificis enderrocats, els d’ús domèstic i públic, i els immobles senyorials, pairals i nobles.

Els objectius de realitzar esta catalogació han sigut varis. D’una banda, la dinamització turística de Gandesa i el seu entorn, reconeixent la importància del seu nucli històric, sobretot en l’època daurada al segle XIV. També, posar en valor el ric patrimoni arquitectònic i cultural del municipi de cara a la seua promoció econòmica i turística. Un altre objectiu és disposar d’una complerta base sobre l’estat de tots aquests immobles, no només per tal de preservar el seu estat patrimonial sinó també per disposar d’una radiografia de cara a planificar i executar futures actuacions urbanístiques. En este apartat s’inclouen accions com ara millores en la traça urbana, rehabilitació integral o parcial del conjunt històric, construcció d’edificis o ampliació del parc de lloguer de Gandesa.

En este sentit, l’alcalde Carles Luz assenyala que “des de l’Ajuntament estem preocupats per l’escassa oferta d’habitatges del municipi. Les cases i els solars, alguns en estat ruïnós, hi són. A partir d’aquí podem alliberar habitatge per al seu lloguer i continuar treballant en este objectiu”.

L’anàlisi de totes les parcel·les ha permès identificar un grup d’edificis d’època medieval, amb remarcable valor patrimonial, que conserven estructures als interiors i a les façanes que s’haurien de preservar en el futur. Estos immobles són una manifestació dels moments d’esplendor de la ciutat medieval.

“Molts edificis tenen un gran valor arquitectònic i cultural, però al llarg dels anys han patit pèrdues per manca d’instruments urbanístics adequats. Això ho hem corregit i hem de seguir per este camí perquè tenim un gran potencial historicoartístic, comercial, turístic i de serveis que es manté latent i hem de revitalitzar”, ha afegit l’alcalde de Gandesa.

L’inventari va ser una iniciativa del mateix consistori, encarregat a l’estudi d’arquitectes reusenc Figuerola- Gavaldà-Romera i amb la col·laboració de diferents historiadors i veïns del poble.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

41 + = 43

Últimes notícies