La Generalitat i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) han iniciat les trobades i les negociacions per tal d’abastir amb aigua de l’Ebre la Comunitat de Regants del Baix Priorat. Seria un transport d’aigua dins la mateixa conca de l’Ebre, i també serviria per a abastir alguns terrenys de Garcia, Móra la Nova i Tivissa que estan adscrits a la comunitat.
Plantegen portar l’aigua amb una nova canonada, que hauria d’estar prevista dins el proper cicle de planificació hídrica de la CHE, que s’iniciaria el 2027.
La mesura que hi ha sobre la taula es va plantejar des del Departament d’Acció Climàtica el passat mes de gener. Consistiria a abastir el pantà dels Guiamets amb una nova canonada des de la desembocadura del riu Siurana, a Garcia. L’aigua serviria per a omplir el pantà dels Guiamets en episodis de forta sequera com l’actual. Actualment, les reserves d’aigua a l’embassament signifiquen el 3 % de la seua capacitat.
En les darreres setmanes hi ha hagut ja converses entre els tècnics de la CHE i d’Acció Climàtica per a estudiar esta proposta. Des de la CHE s’han mostrat disposats a estudiar-la dins el proper cicle hídric i, per tant, el transport d’aigua no es duria a terme fins al 2028. La solució, però, no convenç als regants del Baix Priorat, que alerten que la forta sequera ha provocat ja pèrdues de 29 milions d’euros als agricultors de la zona.
En concret, des de la Comunitat de Regants han assegurat en declaracions a l’ACN que els estralls de la sequera estan provocant ja l’abandonament de terres en algunes zones dels termes dels Guiamets, El Masroig, Capçanes, Marçà -al Priorat-, però també de Garcia, Móra la Nova i Tivissa, que tenen terrenys que no es poden regar per l’escassetat d’aigua al pantà dels Guiamets. Els regants volen escurçar els terminis i fer una tramitació exprés per a construir la canonada per a abastir d’aigua de l’Ebre prop de 2.000 hectàrees.
Eugeni Vecino, secretari tècnic de la Comunitat de Regants del Baix Priorat, explica que l’opció més ràpida i viable és la de fer la canonada per a captar aigua de l’Ebre i connectar-la a la xarxa dels regants. Vecino, però, assegura que la solució no pot esperar fins al proper cicle de planificació hídrica -el 2027- i que calen mesures “més dràstiques i urgents”. Si el Ministeri per a la Transició Ecològica declarés l’obra d’emergència “estaria feta en tres mesos”, asseguren els regants. Tot i això, l’Estat ja ha descartat esta via “perquè no és per a aigua de boca”. “No ho entenem perquè la regeneració de les platges del Maresme amb sorra es va fer per la via d’emergència”, raona Vecino. Si en lloc d’emergència s’optés per la via d’urgència, des de la Comunitat de Regants confien en què “s’escurçarien els terminis respecte una obra ordinària” però fins a principis del 2024 no es podrien començar els treballs. “Tot depèn del ministeri. Si posen els diners, la CHE està disposada a fer l’obra”, remarca Vecino.
El principal problema de l’embassament dels Guiamets en els darrers anys han sigut les fuites que patix el pantà. Per això, fa uns mesos se van fer diverses injeccions de ciment, que s’espera que hagen resolt gran part del problema. El 2020, després del temporal Gloria, l’embassament se trobava al 95 % de la seua capacitat.