HomeEconomiaGovern i pescadors exigeixen al Ministeri que es replantege la veda de...

Govern i pescadors exigeixen al Ministeri que es replantege la veda de fins a 6 mesos per la pesca de sardina

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural conjuntament amb el sector pesquer exigeixen al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació que es replantege la veda de fins a 6 mesos per la sardina perquè “hipoteca el futur del sector”.

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, i el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, han demanat este matí en un acte conjunt al port pesquer de l’Escala la “modificació urgent” del Pla de gestió de la modalitat d’encerclament amb l’objectiu de buscar un equilibri entre la preservació de l’espècie i la viabilitat del sector pesquer català.

En concret, els pescadors del país i el Govern fa dos dècades que reclamen a l’Estat espanyol l’adopció d’un Pla de gestió que permeta garantir esta sostenibilitat dels recursos marins i, alhora, la viabilitat socioeconòmica del sector.

En este sentit, el conseller David Mascort i Subiranas ha adreçat una carta al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas i Puchades, per traslladar este  malestar dels pescadors catalans i proposant eliminar la veda de la sardina en favor d’incrementar les actuals vedes biològiques, en el marc d’una taula de treball descentralitzada.

“Li trasllado la preocupació i el malestar dels ports i instem, donada la gravetat de la situació davant un possible col·lapse de l’activitat econòmica i a la desaparició de la major part de la flota d’encerclament que opera al Mediterrani, a prendre mesures correctores de forma urgent”, conclou el conseller a la carta adreçada al ministre.

Una veda no efectiva

El passat 24 de juliol de 2023, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació va publicar l’Ordre APA/852/2023, de 13 de juliol, pel qual s’estableix un pla de gestió per a la pesca amb arts d’encerclament al subcalador Mediterrani.

Este Pla no contempla les mesures de gestió proposades per Catalunya i posa en risc el futur de la modalitat a establir una veda de sardina de 4 mesos que s’afegeix a la veda ja existent de dos mesos, tal com han reivindicat avui el Govern i el mateix sector pesquer.

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible ha argumentat que aquesta veda d’espècie, d’acord amb l’avaluació científica d’ICATMAR, no permetrà recuperar l’estat de les poblacions i, a més, “suposarà un impacte socioeconòmic a les empreses i treballadors de la modalitat d’encerclament i al conjunt del sector pesquer incompatible amb el manteniment de l’activitat”.

Tant el director general Tudela com les confraries de pescadors han fet avui un clam unitari contra el Pla per exigir al Ministre solucions urgents abans de l’entrada en vigor l’1 d’octubre i, d’aquesta manera, aturar aquesta situació que pot acabar “hipotecant el futur del sector”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 1 =

Últimes notícies