Humanitzar animals

Vinc de família de pagesos i ramaders. De menut sempre he estat envoltat de diferents animals, vaques, porcs, matxos, gats, ànecs, gallines, coloms, conills, gossos, han estat present al meu dia a dia. Tot i que de vegades, després de veure els dibuixos animats del Looney Tunes on el Gall, Piolin, el Coyote, Correcamins, el pato Donald i el Porky pig feien de les seves, veia al corral com els meus porcs en mirar-me em deien amb la veu tremolosa “ Eso es todo, eso es todo, eso es todo amigo”  Aquí és on m’adono que els dibuixos animats van fer molt de mal.

Si feu memòria, els gossos i gats anaven solts pels carrers dels pobles. Quan un gos solt es trobava de cara amb un grup de xiquets, només feia falta que un d’ells s’acotxés agafar una pedra perquè l’instint del gos fes que aquest sortís corrent com un pet de conill, endevinant les possibles conseqüències que podria tindre el gest. Jo diria que aquest instint ja l’han perdut els gossos i gats. Poder perquè ells ja no van solts i també perquè el jovent està més conscienciat.

De volta al món de les mascotes, segur que tothom ha vist l’altre extrem, que sí vestidets, pirris, perfums, hotels, festes d’aniversari, centres de bellesa caní i fins i tot herències on l’animal ha estat l’afortunat. Tot i que avui dia molts dels animals viuen a les grans ciutats, tot i que han d’estar moltes hores sols al pis en pocs metres quadrats, és molt necessari la higiene d’aquests. Però d’aquí a portar a l’animal  disfressats amb un jersei roig d’estrelletes, segur que l’animal ho considera maltractament i la vergonya que deu tenir en passar pel costat d’un altre de la seva espècie.

El punt de vista d’aquesta opinió variarà en funció del color del vidre en què es miri la realitat. Un caçador, un animalista, un ramader, un veggy ho veurà totalment diferent de l’altre. La línia vermella la donarà la nova llei de Protecció i drets dels Animals que ha entrat en vigor a principis d’aquest 2022 on es considera als animals éssers vius dotats de sensibilitat.

Per això, als animals se’ls ha de tractar com el que són, estimant-los, respectant-los, sense fer-los sofrir i cobrint-los de totes les necessitats. L’altre extrem d’humanitzar-los poder també és maltractament. Per desgràcia veiem cada dia notícies i sempre penso si aquests maltractadors farien el mateix si  fos el cas d’una persona. Hem de copiar als països més avançats i esdevenir millors persones per crear una millor societat, i això implica cuidar bé als animals.

Sisco Besalduch
Sisco Besalduch
Professor de Formació Professional
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies