HomeSocietatInaugurat el primer Fab Lab de la província al nou edifici del...

Inaugurat el primer Fab Lab de la província al nou edifici del Sindicat d’Amposta

El primer Fab Lab de les Terres de l’Ebre i de la província de Tarragona ja està en funcionament a la planta baixa de l’edifici del Sindicat d’Amposta, on va començar el projecte de reforma l’any 2015. Després que el passat dissabte 19 de febrer, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, inauguressen l’edifici, recentment reformat, que també acull l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de la ciutat, la voluntat del consistori és que el Fab Lab es convertisca en un espai referent quant a formació i innovació.

Els Fab Lab, amb més de 2.100 centres a tot el món, són laboratoris de fabricació digital que posen la maquinària a disposició de la ciutadania per tal de fomentar la cultura maker i la divulgació de la innovació tecnològica i científica. Així, la ciutadania, les empreses i el sector educatiu que ho desitgen poden adreçar-s’hi per tal de convertir les seues idees en prototips i testar-les. A més a més, els usuaris tindran al seu abast una biblioteca de dades en codi obert i projectes tecnològics per a consultar, adaptar o fabricar productes; i també disposaran de zones de pensar, ordinadors o àrees de formació oberta.

Imatge d’algunes de les impressores 3D que hi ha al FabLab Terres de l’Ebre. / FOTO: ANDREA CAPILLA

L’edifici del Sindicat va ser adquirit per l’equip de govern per a recuperar el patrimoni històric i arquitectònic de la ciutat, que ha acabat plasmant-se en l’àrea de polítiques d’ocupació del consistori i el Fab Lab. La reforma ha permès créixer en una planta més, i aglutina, entre la primera i la segona plantes, la quinzena de persones que treballen en esta àrea d’ocupació. La primera planta també acollirà la formació per a millorar l’ocupabilitat de les persones, així com per a ser un espai referent que ja compta amb alguns espais reservats per a poder fer-hi xarrades, formacions d’alguns sindicats, la cambra de comerç i el Departament d’Acció de la Generalitat, a més d’estar “treballant amb el Departament d’Educació per a desenvolupar algun cicle formatiu vinculat a les noves tecnologies i a la innovació, i cursos de formació de professorat perquè les escoles puguen fer formació en noves tecnologies i que treballen amb impressores 3D”, assenyala l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, que afegix que “voldríem també que s’hi fessen activitats de robòtica, tant curriculars com no curriculars”. La voluntat del consistori és també crear sinergies entre les formacions que es puguen cursar a l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic que acull el Sindicat, amb les ofertes del Servei d’Ocupació de Catalunya.

La presidenta de la Diputació de Tarragona va remarcar que amb la ubicació del Fab Lab a Amposta “es descentralitzen els serveis de tota la província”. Al seu torn, Torrent va afirmar que “la base del progrés és el talent”, i va determinar que el treball conjunt entre l’administració pública i el sector privat permet crear “les plataformes perquè el talent es desenvolupe”.

L’espai està obert a tothom i, de moment, el consistori està treballant en la creació del preu públic per a poder accedir a les diferents aules o recursos del Fab Lab -que comptaran amb assessorament tècnic-. El Fab Lab de les Terres de l’Ebre també forma part de la Xarxa de Fab Labs de Catalunya, que perseguix l’objectiu de compartir i adquirir coneixement a través de la col·laboració d’altres Fab Lab o de l’Institut de Tecnològic de Massachusetts, on van originar-se estos laboratoris de fabricació digital.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

43 + = 44

Últimes notícies