HomeEconomiaJARC preveu retallades en la producció agrària per la manca de fertilitzants...

JARC preveu retallades en la producció agrària per la manca de fertilitzants i l’increment de costos

JARC adverteix que la manca de fertilitzants i la pujada dels costos fa preveure “significatives retallades” en la producció agrària. L’increment global del preu de les matèries primeres i l’energia, el col·lapse en els ports internacionals i l’espiral alcista dels molls marítims estan passant factura al sector agrari.

Des de JARC posen en relleu que l’últim trimestre s’ha aguditzat esta tendència. “Costa comprar fertilitzants i s’han disparat els preus més del 100%, i també del gasoil (40%), energia (300%), plàstics (50%), aigua (30%) i pinsos per a bestiar (25%)”, segons l’organització agrària.

JARC exigeix a les principals cadenes de distribució que ajusten marges i es remunere l’augment de costos a agricultors i ramaders. Des de JARC expliquen que portar un camió de 2.500 quilos d’adob a peu de finca la campanya passada tenia un cost de 4.000 euros, actualment i en cas de poder-lo obtenir, se situa entre 8.000 i 10.000 euros.

“Una part important dels cerealistes renuncien a part de l’adobat davant la impossibilitat d’assumir aquest cost o d’obtenir la comanda”, afirmen des de l’entitat agrària. El cap sectorial de cereals de JARC, Lluís Viladrich, assenyala que “no es podran tirar endavant collites pel fet de no tenir accés a fertilitzants químics i es limita molt l’aplicació dels orgànics, provinents de la ramaderia”.

“La reducció del rendiment dels cultius herbacis afectarà a tothom, començant pel productor, seguint pel ramader i acabant pel consumidor”, afirma Viladrich. “L’experiència ens mostra que els distribuïdors de productes alimentaris mai perden diners”, lamenta el responsable de cereals de JARC.

Des de mitjans de setembre, tres grans companyies de fertilitzants químics han anunciat reduccions rellevants en la producció per l’increment de costos, especialment del gas. L’americana CF Insdustries ha tancat dos plantes al Regne Unit; la noruega Yara International ha reduït el 40% de la producció a Europa, i Fertiberia ha aturat la planta de Huelva i ha minvat la producció a Ciudad Real.

Mentre que la preocupació al camp creix davant la impossibilitat de traslladar este considerable augment de costos als preus de les produccions, JARC exigeix a les principals cadenes de distribució que ajusten marges i paguen correctament als seus proveïdors perquè estos ho traslladen als productors.

“Les primeres pujades que s’estan donant en els punts de venda, sobretot en productes carnis, no s’estan veient repercutides en els preus percebuts pels ramaders”, segons l’organització agrària.

JARC considera “estratègic” mantenir el teixit productiu local i, per això, exigeix al Ministeri d’Agricultura i al Departament d’Acció Climàtica reforçar els controls i inspeccions per tal de garantir el compliment de la Llei de Cadena Alimentària.

“Cal fer respectar la normativa i sancionar aquells que paguen per sota del cost de producció”, afirma Joan Carles Massot, president de JARC. Així mateix, reclamen als governs estatal i català un pla de xoc urgent per al sector agrari que reculla mesures de suport a través de rebaixes fiscals i ajuts directes.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies

-->