Tot va començar amb uns vídeos de versions. Joan Rovira, un jove camarlenc que aspirava a dedicar-se a la música i format professionalment a l’ESMUC, havia anat adquirint experiència en diferents formacions del territori, entre elles l’orquestra Junior’s, d’Amposta.
Buscant una oportunitat i cercant tastar l’experiència de ser un músic de carrer, Rovira va marxar a París, on anava fent concerts i tocant versions d’altres artistes. Més tard va tornar i, amb esta experiència que tant marcaria la seua carrera temps després, va continuar buscant una oportunitat i pujant vídeos a YouTube. Quan ja gairebé ho donava per perdut i tenia la intenció de tornar a perseguir una nova oportunitat per Europa, una versió amb loops (bucles, en anglès) i saxo d’Englishman in New York, de Sting, es va popularitzar fins al punt de cridar l’atenció de la Damm, que va convidar al músic a participar en una campanya per fomentar la cultura catalana. Això va ser la porta d’entrada a una nova carrera i a l’oportunitat d’enregistrar el seu primer disc d’estudi, Peix Sense Espina, un treball fresc i optimista amb aire mediterrani.
Actualment, després de quatre treballs discogràfics -l’últim, publicat durant el 2023-, diversos premis Enderrock i concerts per tot arreu del territori, el cantautor és ja un dels artistes referents i més estimats de les Terres de l’Ebre. Per això, enguany ha volgut compartir amb el seu públic la celebració del desè aniversari d’aquell primer disc.
“Per mi és molt important esta gira que plantegem. Deu anys del primer disc s’han de celebrar. De fet, tot s’hauria de celebrar, però esta primera dècada s’ha de festejar amb especial importància”, apunta l’artista, afegint que “a part, este és un disc que per mi va ser molt important perquè va ser el tret de sortida i sé certament que va ser-ho també per molta gent que m’ha acompanyat durant este temps i que m’- han donat suport per arribar fins aquí”.
En este sentit, l’artista recorda emocionat la seua trajectòria i el fet d’anar tenint concerts i sobretot que estos estiguen plens de gent que coneix les cançons, les canta, les gaudix i les fa seues, a més dels reconeixements que ha anat aconseguint. “Al final, tot plegat és un palmarès que vas acumulant i que et fa la sensació que estàs fent la faena ben feta, comences al territori i et vas expandint fins que vas a la Sala Luz de Gas de Barcelona i l’omplis, adonant-te que allà també hi ha gent que t’escolta. Vaig començar a la meua habitació, a Camarles, i ara una sala em coreja les lletres”.
Tot i això, advertix que no sempre és tot de color rosa i que, com en qualsevol altre artista, no ha estat fàcil. “Hi ha moments que no hi ha concerts o que has de treure un disc i falten cançons. En altres no t’entens amb el mànager, has de canviar i t’adones que t’han fet perdre el temps, però et recuperes i tornes a tirar avant”, destaca.
Per celebrar estos primers deu anys de carrera, el músic camarlenc oferirà un seguit de concerts arreu del territori. El més gran serà el que tindrà lloc a l’Aldea, a la Masia Pla dels Catalans, el 16 de març. Les entrades es poden aconseguir a través del web del Mítics Club.
“Habitualment presento els discos a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa, que és un espai que m’estimo molt. M’encanta l’acústica que té i té un rotllo professional que m’agrada molt, però en esta ocasió tenia ganes que la gent estés dreta, sense butaques pel mig i que puguem ballar”. D’estos concerts, de moment, no ha transcendit gaire informació més, però el mateix Rovira sí que ha anunciat que seran amb banda i que un d’ells tindrà lloc a Barcelona. Pel que fa al concert a les Terres de l’Ebre, es farà dintre una carpa, un format que motiva molt al músic. “L’espai és ideal. Una carpa de circ et porta cap a algo festiu, i fora hi ha un espai per estar bé amb els amics”. L’inici de la festa serà a les cinc de la tarda i també hi haurà música de DJ en directe, tant abans com després de l’actuació de Joan Rovira. “No serà només un concert, serà una experiència de passar la tarde junts i celebrar”.
D’altra banda, pel que fa al repertori s’inclouran cançons que feia temps que no se sentien en els directes de Joan Rovira. “El concert em permetrà recuperar i reconciliar-me amb algunes cançons que havia dixat de cantar perquè en van sortint de noves. Has de tocar una hora i mitja i tens 40 cançons, això igual són tres hores de música”, apunta el músic, comentant que “t’emociones perquè penses en el Joan de fa deu anys, amb inquietuds. La majoria de les cançons les vaig escriure a París i porten records, et remou una mica positivament. Tinc moltes ganes de recuperarles perquè són com fills teus que has dixat de banda i els treus del calaixet per tornar a fer gira. Recuperar estes cançons és una passada”.
ELEMENTS DE LA TERRA
Rovira és un dels artistes més emblemàtics de les Terres de l’Ebre, en part, gràcies a l’ús d’elements característics del territori en els seus treballs, que fan que tanta gent se senta identificada.
Estos elements, sense dixar de tenir en compte l’accent ebrenc, es poden trobar tant en les cançons, que poden parlar sobre el paisatge, espais naturals o altres llocs, però també visualment en imatges promocionals i videoclips. Esta necessitat d’incloure estos elements prové de l’època en la qual va viure a l’estranger. “Tocava versions, però estant tan lluny de casa vaig començar a escriure cançons de la terra, els camps d’arròs, l’amistat o la família. Són temes sobre els quals no havia escrit mai, però quan et treuen de casa tant de temps la trobes a faltar. Com a artista tenia la necessitat de cantar a la meua terra”.