HomeJustíciaJustícia prepara totes les sales de vistes del territori perquè s’hi celebren...

Justícia prepara totes les sales de vistes del territori perquè s’hi celebren judicis per videoconferència

El Departament de Justícia ha adquirit 447 noves llicències per a celebrar judicis per videoconferència, una per a cadascuna de les sales de vistes dels jutjats de tot Catalunya. Esta inversió en tecnologia farà possible que els judicis, les vistes prèvies i les declaracions es puguen celebrar sense desplaçaments innecessaris i evitant l’acumulació de persones als edificis judicials.

Els Mossos d’Esquadra, les policies locals i els metges forenses podran intervenir en els judicis per videoconferència des de les seues dependències. Els advocats i procuradors hi podran participar telemàticament quan es tracte d’actuacions prèvies. En relació amb les declaracions de detinguts o d’interns de les presons, també ho podran fer telemàticament des de les comissaries i els centres penitenciaris. Sempre és el jutge qui disposa qui es connecta per la via telemàtica.  En canvi, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha establert que els jutges i tots els seus equips sempre estaran en seu judicial durant les vistes o els judicis.

La plataforma Webex permet establir el dia i l’hora de la videoconnexió, amb independència del dispositiu que s’use per a fer-ho -tauletes, ordinadors o telèfons mòbils-  i amb tants participants com siga necessari. És una connexió segura. Es compleix així amb totes les garanties processals i amb les indicacions sanitàries. El jutge, però, és qui té l’última paraula i qui pot decidir si el judici se celebra telemàticament o presencialment. Fins ara, a Catalunya se celebren més de 16.000 actuacions judicials cada any.

El Departament de Justícia està formant gairebé 2.000 funcionaris, entre gestors, tramitadors i auxilis judicials a tot Catalunya. Justícia va posar en marxa esta plataforma dies abans de l’estat d’alarma amb la compra de 14 llicències Webex  per a evitar desplaçaments i facilitar la comunicació entre jutjats i comissaries, hospitals o centres penitenciaris durant els serveis essencials.

Des de l’inici de l’emergència fins al 10 de juny, els jutjats han sumat 1.616 videoconferències, de les quals 36 s’han fet als jutjats ebrencs. Fonts oficials del Departament de Justícia transmeten al setmanari que les prestacions tecnològiques que s’estan introduint han de permetre en alguna mesura agilitar l’activitat als jutjats en el futur més enllà de l’actual crisi. “Un metge forense o un policia sempre podrà ratificar un informe de forma no presencial. Per als judicis, decidix el jutge, però la possibilitat hi és i hi serà”, argumenten estes fonts.

 

Vistes programades fins al setembre

Des del 27 de maig fins al 30 de setembre, hi ha 49.477 assenyalaments programats, dels quals 47.831 (97 %) són al matí (fins a les 15 h) i 1.646 (3%), a la tarda.

De tot Catalunya, Barcelona ciutat (Ciutat de la Justícia) compta amb el 48% d’assenyalaments (23.695), i la resta de Catalunya, 25.750, la qual cosa suposa el 52% restant. Les Terres de l’Ebre compten amb 688, l’1 %.

Al territori ebrenc, durant la pandèmia, els advocats s’havien queixat que si més no als jutjats de Tortosa i d’Amposta no podien assistir el torn d’ofici de forma telemàtica. El partit judicial de Gandesa sí que va activar esta opció.

 

Notícies relacionades

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies