HomeCulturaLa benissanetana Núria Morera s’emporta el Premi de Narrativa Ribera d’Ebre amb...

La benissanetana Núria Morera s’emporta el Premi de Narrativa Ribera d’Ebre amb l’obra ‘El desordre dels cossos’

La benissanetana Núria Morera guanya a casa. Amb l’òpera prima El desordre dels cossos, s’ha endut la 37a edició del premi de narrativa de la Ribera d’Ebre. L’entrega del guardó, valorat amb 2.000 euros i la publicació de l’obra amb l’editorial Cossetània, es va dur a terme dimecres després de l’emblemàtic sopar literari que dona el tret de sortida a les Festes Majors de Vinebre.

L’obra El desordre dels cossos és un viatge a l’interior de la seua protagonista. Segons l’autora, “es tracta d’una persona que es troba en un punt molt delicat de la seua vida i ha de fer tot un seguit de reflexions profundes” que acaba desencallant una trama “realista i amb forta intriga”. El títol de l’obra, El desordre dels cossos, “fa referència al concepte de l’entropia, que és la segona llei de la termodinàmica, i que fa referència a que  tot tendix al desordre, al caos, i vull dir que tota la vida tendix al desordre i és una lluita contra tot este caos per a fer que vaja per on nosaltres volem”.  

Tot i que la novel·la està ambientada en un municipi indeterminat, Morera reconeix que ha pensat en Benissanet mentre escrivia. “A la novel·la no es diu quin poble és, i tothom se’n pot imaginar un. Parlo d’un riu i la veritat és que pensava en el meu poble, però no es diu obertament perquè tothom se’l puga fer una mica seu”, recalca.

Després de dotze anys, el premi es queda a la Ribera d’Ebre. Des de l’any 2007, el premi havia estat per a autors de fora de la comarca. En aquella ocasió el guardó va ser per al moranovenc Miquel Esteve, que va guanyar amb Heyndrich i el bordell de Kitty Smichdt, i que va ser el punt de partida d’una prolífica obra. A dia d’avui, Miquel Esteve ha publicat ja cinc novel·les més.

El premi comporta la publicació de l’obra guanyadora amb l’editorial Cossetània. “És tot un somni per a la gent que ens agrada escriure, que ens puguen publicar. Com a aficionada, havia publicat coses per Internet, en plataformes de literatura digital, però no m’esperava això”, recalcava Morera.

El sopar literari va començar, com és habitual, amb la presentació de l’obra guanyadora en l’edició anterior, que ja es pot trobar a les llibreries: Adellà del riu, de 
l’historiador deltebrenc Jordi Gilabert. Tot seguit hi va haver el sopar de gala, enguany ambientat amb les figures de Joan Brossa i Teresa Pàmies per a commemorar el centenari del seu naixement.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, va destacar que “el premi feia anys que no es quedava a la Ribera i és un gran goig”. Carim va posar l’accent en  el fet que “en un dels pobles més petits de la comarca, pensem que és important fer una aportació a la llengua i al país en general amb este premi”.

Enguany s’han presentat un total de tretze obres al premi, signades per autors de diversos indrets dels Països Catalans. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

58 + = 61

Últimes notícies