HomeSocietatLa comissió d’investigació pel Castor reclama una auditoria tècnica i que Europa...

La comissió d’investigació pel Castor reclama una auditoria tècnica i que Europa revise de nou el cas

Les conclusions de la comissió d’investigació pel Castor al Parlament que han transaccionat i presenten conjuntament ERC, Junts Per Catalunya i En Comú Podem insten una vegada més el govern de l’Estat a establir les possibles responsabilitats de les administracions públiques en la concessió i seguiment del fallit projecte Castor. Es considera que tant l’administració de l’Estat com aquells governs que van participar en la tramitació del projecte van vulnerar diversos principis del dret administratiu i que les adjudicacions es van fer amb una concurrència restrictiva o sense concurrència pública.

El document, que comença per denunciar que les polítiques espanyoles han convertit el sistema gasista en deficitari i car per al consumidor -que quantifica que ha hagut d’assumir 700 milions de recàrrec en els rebuts de la llum per a donar ajudes a les centrals de gas per a cobrir la intermitència de la producció amb renovables-, conclou que es va permetre que Escal UGS i ACS desenvolupessen un projecte de gran risc tècnic sense assumir pràcticament riscos de caràcter econòmic, per la qual cosa “es demana al govern de l’Estat que emprenga les mesures per a recuperar les indemnitzacions i costos que es van pagar indegudament a Escal UGS, així com assegurar que estos costos no recaiguen ni en els usuaris ni en la ciutadania”. El text considera indeguda la indemnització de 1.300 milions a Escal perquè no es va investigar si la concessionària va actuar amb negligència greu o frau intencionat. En tot cas es remarca que no es van fer correctament les proves de càrrega i descàrrega de gas necessàries per a estudiar la resposta del terreny i no se’n va tenir en compte la sismicitat, per la qual cosa s’aprecien indicis d’”incompetència i negligència”, així com de “desídia i indolència” per part dels governs del PSOE i el PP respecte al seguiment del projecte.

Les recomanacions acordades també insten la Comissió Europea a reavaluar el cas per si hi va haver una ajuda il·legal d’Estat, atès que en el moment en què es va fer l’avaluació no s’havia fet pública la sentència del Constitucional que anul·laven diversos articles del decret d’indemnització a Escal. Les conclusions acusen també el Banc Europeu d’Inversions (BEI), clau en el finançament del projecte, i l’insten, “després dels errors comesos, a participar en el desmantellament” de les instal·lacions. Un desballestament que les conclusions consideren irrenunciable i que demanen que siga assumit per Escal i no amb diners públics. Finalment, reclamen una auditoria tècnica per a aprofundir en les irregularitats i mancances detectades i apuntades per experts. Una auditoria que avalue la responsabilitat d’Escal en el disseny i justificació del projecte els últims 10 anys.

Per al diputat ebrenc d’ERC Lluís Salvadó, membre de la comissió,
s’ha demostrat que va ser necessària “la connivència dels principals responsables de les polítiques energètiques del Govern espanyol del període 2000-2014 per a fer possible la tramitació amb decisions que es poden considerar irregulars, arbitràries, injustes i amb risc per a la salut pública”. La també ebrenca Mònica Sales, representant de JxCat a la comissió, valora que s’han pogut “constatar les irregularitats del projecte, que es van fer visibles amb una sèrie de terratrèmols que van generar danys inqüestionables als ciutadans”, que la jesusenca considera que el Govern espanyol ha d’atendre, així  com el desmantellament total de les instal·lacions.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 36 = 38

Últimes notícies