HomeSocietatLa Comunitat de Regants Aldea-Camarles polsa la demanda dels pagesos per a...

La Comunitat de Regants Aldea-Camarles polsa la demanda dels pagesos per a reactivar el regadiu

La Comunitat de Regants del Canal Aldea-Camarles ha començat a reunir propietaris i pagesos amb l’objectiu de reactivar este regadiu que actualment compta amb una concessió de 1.200 litres per segon i que va quedar aturat l’any 2011 amb l’arribada de la crisi econòmica.

El regadiu Aldea-Camarles afecta una superfície de 6.687 hectàrees de terrenys de secà en una àrea que inclou la zona interior de l’N-340 als termes municipals de Tortosa –Campredó, l’Aldea, Camarles, l’Ampolla i el Perelló.

El desenvolupament d’este regadiu va rebre un fort impuls durant la primera dècada de segle i compta amb estudis de sòl, Declaració d’Impacte Ambiental i projecte constructiu ja redactat i xifrat en 102 milions d’euros. És més, el Govern de la Generalitat va aprovar per Acord de Govern a finals del 2010 l’adjudicació de la primera fase del projecte, per 17 milions d’euros, i que corresponia a les obres de la captació i impulsió a la primera bassa de regulació que havia de portar l’aigua a la primera fase del regadiu.

L’arribada de la crisi econòmica “i la manca de voluntat política” ho va aturar tot, explica Joaquim Vilagrassa, president de la Comunitat de Regants.

Durant els darrers 10 anys, i malgrat la insistència de la Comunitat de Regants, el projecte ha estat totalment paral·litzat. Ara però, el regants han trobat una altra predisposició per part de la Delegació Territorial del Govern i el Departament d’Acció Climàtica que els ha animat a tornar a polsar la demanda dels pagesos i, en cas que la hi haja, reactivar el regadiu. “Sembla que ara hi ha la voluntat política de tirar-ho endavant i és el moment d’aprofitar-ho”, insistix Vilagrassa.

Les reunions han començat a celebrar-se ja a l’Aldea, però en les pròximes setmanes se’n faran a Camarles, Deltebre, l’Ampolla, el Perelló i també a la cooperativa Soldebre. “Volem veure l’interès que hi ha per part dels pagesos, malgrat la decepció que ens vam endur al 2011, quan ja estava tot fet”, explica Vilagrassa.

Amb tot, des de la Comunitat de Regants insistixen que “els pagesos del Baix Ebre no poden renunciar a l’aigua de reg. Ja sabem el que representa el regadiu, ho hem vist amb els canals de la dreta i l’esquerra de l’Ebre: el regadiu és prosperitat, és augmentar la producció, augmentar la qualitat i donar vida a estes muntanyes, la majoria de les quals estan perdudes i abandonades”. Vilagrassa demana també la implicació dels ajuntaments implicats per a poder avançar en este projecte.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 9 =

Últimes notícies