HomeSense categoriaLa Diputació de Tarragona injecta 8 MEUR per impulsar la reactivació econòmica...

La Diputació de Tarragona injecta 8 MEUR per impulsar la reactivació econòmica i social als municipis

TERRES DE L’EBRE //  La Diputació de Tarragona ha desgranat aquest dilluns com repartirà els 8 MEUR que destinarà al món local per pal·liar els efectes de la covid-19 i impulsar la reactivació social i econòmica, dins el pla de xoc de 10 MEUR aprovat de forma unànime al juny pel ple de la institució. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha indicat que 3 MEUR cobriran una línia de l’àmbit de la salut pública; 3 MEUR es destinaran a plans d’ocupació i al comerç de proximitat, i els 2 MEUR restants a la cultura, esports i educació. Destaca un pla de reactivació ocupacional que permetrà contractar aturats durant sis mesos, i que s’adreça preferentment a menors de 35 anys, dones, majors de 45 anys i autònoms que han hagut de plegar.

La primera línia del pla de xoc, dotada amb 3 MEUR, servirà per donar cobertura a les despeses relatives a la protecció de la salut pública als municipis. En aquest àmbit s’inclouen mesures com la vigilància d’espais públics o municipals, la contractació d’informadors, l’adaptació d’espais públics o la col·locació de senyalització. També, la seguretat a les zones de bany -tant piscines com platges-, l’adquisició d’EPI, i els serveis de neteja i desinfecció.

La segona línia també està dotada amb 3 MEUR, dels quals 2,25 MEUR es destinaran a l’impuls de plans d’ocupació. La presidenta, Noemí Llauradó, ha apuntat que permetrà finançar la contractació de persones aturades de forma temporal, amb una durada mínima de 180 dies. S’estableixen col·lectius preferents, com són els joves menors de 35 anys, dones –que almenys hauran de suposar el 40% del total-, majors de 45 anys i autònoms que han hagut de plegar per la covid-19. Llauradó ha detallat que les subvencions es concediran en base a uns nous requisits on es ponderarà la taxa d’atur al municipi (60%), el nombre d’afectats per ERTO (20%) i la població total (20%). Els altres 750.000 euros restants estan dirigits a la reactivació econòmica del comerç de proximitat, amb línies que en promouen la promoció i la digitalització, entre d’altres.

Per últim, la tercera línia, dotada amb 2 MEUR, afecta els àmbits cultural (1 MEUR), esportiu i educatiu –amb 500.000 euros cadascun. L’objectiu és ajudar els ajuntaments a finançar les activitats que s’han celebrat o que es preveuen celebrar el 2020, i a sufragar les despeses derivades de la cancel·lació d’esdeveniments. A més, els municipis també es podran acollir a ajudes relatives a les inversions fetes per a millorar la connectivitat de les famílies, per a adequar aules d’estudi, activitats extraescolars, casals o despeses en l’àmbit educatiu durant l’estat d’alarma, entre d’altres.

A aquests 8 MEUR que sumen aquestes tres línies d’actuació cal afegir-hi un altre milió d’euros per a la promoció del sector turístic i un altre milió d’euros per a les entitats d’acció social que s’han vist més desbordades per la demanda d’ajudes durant la crisi de la covid-19.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha posat en valor la unitat d’acció entre totes les forces polítiques -tant el govern d’ERC i Junts, com el PSC i Cs-, que han presentat el pla de forma conjunta. “La voluntat d’ajudar els ciutadans és el que ens ha guiat i ha fet factible aquest pla de xoc. En els moments excepcionals ens pertoca donar suport sobretot als ajuntaments perquè estan al peu del canó”, ha manifestat Llauradó.

La presidenta ha avançat que les línies d’ajut s’aprovaran dimarts en la junta de govern i que la convocatòria s’obrirà la setmana vinent. El termini per a les sol·licituds s’allargarà fins el 15 de setembre. Llauradó ha subratllat que aquesta injecció de liquiditat ha de permetre contribuir a sufragar despeses extraordinàries derivades de la gestió de l’emergència i que, alhora, els ens locals puguin adoptar mesures per tal de reactivar-hi la vida econòmica i social.

El portaveu de Junts, Quim Nin, ha manifestat que “dins el dolor que hem hagut de patir els ciutadans, la Diputació és aquella mà estesa que sempre tens al costat per ajudar-te”. A més, Nin ha dit que “davant els problemes de veritat no hi ha ideologies, sinó la voluntat unívoca de resoldre aquelles situacions que se’ns plantegen”. El també vicepresident primer de la Diputació ha assegurat que la institució ha estat “a l’alçada” en aquest primer pla de xoc per la covid-19, però no ha amagat que de cara als comptes del 2021 caldrà pensar en noves accions per fer-hi front.

Des del grup polític d’ERC, la portaveu, Camí Mendoza, ha posat en valor que s’hagi actuat “amb celeritat des d’un d’inici, prenent decisions ràpides i responsables”. El portaveu del PSC, Josep Masdeu, ha defensat la idoneïtat i la utilitat del pla, i ha destacat la voluntat de tots els grups de buscar solucions a les necessitats sorgides de la pandèmia. Per la seva banda, el portaveu de Cs, Rubén Viñuales, ha manifestat que l’acord assolit amb aquest pla és un exemple d’unitat i de la utilitat que han de tenir les institucions polítiques. “La Diputació ha estat a l’altura d’aquesta pandèmia”, ha dit.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies