HomeSocietatLa Diputació de Tarragona vol millorar la Via Verda amb 6,3 milions...

La Diputació de Tarragona vol millorar la Via Verda amb 6,3 milions d’euros del fons Next Generation

La millora de la Via Verda als municipis de Roquetes, Tortosa, Amposta i Sant Carles de la Ràpita centra un dels dos projectes turístics que la Diputació de Tarragona presenta directament als fons europeus Next Generation. La presidenta del Patronat de Turisme de la institució, Meritxell Roigé, n’ha presentat els detalls aquest dimarts al matí en un acte al Pont Roig de Tortosa, un dels indrets per on actualment transcorre aquest itinerari verd. La Via Verda segueix el traçat de l’antiga via fèrria de la Val de Zafán que antigament unia l’Aragó amb el Mediterrani. A la presentació han assistit els alcaldes dels quatre municipis on es durà a terme la millora.

El projecte, creat en col·laboració amb els ajuntaments de Tortosa, Roquetes, Amposta i Sant Carles de la Ràpita, preveu l’ampliació de la Via Verda entre aquests municipis del Baix Ebre i el Montsià (23,74 km), amb un pressupost de 6,3 M€. L’objectiu general del projecte és incrementar el valor afegit de la Via Verda del Val de Zafán, reforçant la seva capacitat competitiva amb el desenvolupament dels trams d’enllaç pendents fins al Delta de l’Ebre. En aquest sentit, Meritxell Roigé ha assenyalat que “és un projecte que uneix dos parcs naturals -els Ports i el Delta de l’Ebre-, amb el qual es busca aconseguir un recurs que pugui ser promocionat en mercats internacionals i fer créixer el nombre d’empreses que se’n poden beneficar, tot promovent una proposta sostenible“.

En concret, es plantegen nous trams ciclables entre Tortosa i Sant Carles de la Ràpita; l’execució del projecte de millora de la mobilitat a l’entorn urbà d’Amposta i del projecte per al desplegament de la fibra òptica; la senyalització intel·ligent i la sensòrica al llarg dels nous trams, i la millora de l’accessibilitat per l’eliminació de les barreres a la N-340, AP-7 i la C-12.

El projecte global, amb una inversió total de 10.046.000 €, compta amb altres fases, que es proposarien en les convocatòries de 2022 i 2023:

  • Completar l’itinerari del “carrilet de la Cava” entre l’Aldea i Deltebre i des de Deltebre fins a l’Illa de Buda a la desembocadura (11,65 km).
  • Creació d’un itinerari segur i sostenible entre el nucli de l’Aldea i l’estació del ferrocarril (1,1 km)
  • Transformar l’antiga carretera N-340 entre Sant Carles i Alcanar en un itinerari sostenible (11,2 km)

L’alcalde de Roquetes, Francesc Artur Gas, s’ha mostrat satisfet per aquest projecte, del qual ha destacat la seva incidència positiva en el paisatge. De la seva part, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha incidit en la unió i col·laboració institucional en la posada en valor d’aquest projecte turístic que afavorirà les Terres de l’Ebre en el seu conjunt. Pel que fa a l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Carles Caparrós, ha posat de manifest la gran oportunitat que representa aprofitar els fons Next Generation. A l’acte ha assistit també l’alcalde del nucli de Vinallop, José Antonio Estíbalez.

D’altra banda, la Diputació també presenta de manera directa als fons Next Generation un projecte de plataforma digital que ha de significar un gran pas endavant en la gestió del sector turístic. Permetrà que els diferents agents d’aquest àmbit d’activitat tinguin al seu abast una eina única per prendre decisions sobre la seva oferta turística i el seu negoci en base a dades, és a dir, fent servir la intel·ligència artificial. El projecte, amb un pressupost de 8 M€, potencia la sostenibilitat del model turístic de les Terres de l’Ebre i la Costa Daurada.

La plataforma donarà servei als gestors d’empreses i destinacions turístiques, ja que els permetrà gestionar els seus serveis i productes de forma eficient. Pretén facilitar la promoció i la comercialització, generar dades per a la presa de decisions, optimitzar processos interns i promoure la creació de nous productes i experiències integrats i desconcentrats territorialment en els àmbits de turisme de platja, turisme cultural i patrimoni, enoturisme, turisme i activitats recreatives en espais naturals, turisme esportiu i turisme de negocis (MICE). Tota la informació sobre reserves i hàbits de consum recopilades estaran també a disposició de la ciutadania, que les podrà utilitzar. D’altra banda, aquesta plataforma disposarà d’una super aplicació (app) que permeti als visitants millorar la seva experiència durant la planificació i realització dels seus viatges. Meritxell Roigé ha destacat “la rellevància estratègica en els camps tecnològic i de turisme sostenible” d’aquests dos projectes presentats per la Diputació.

En paral·lel, la Diputació ha acompanyat ajuntaments i consells comarcals en la presentació dels respectius projectes per ser presentats als fons Next Generation, una quinzena en total. El pressupost conjunt d’aquests projectes és del voltant de 100 milions d’euros, i la Unió Europea en finançarà els que resultin escollits. En aquest sentit, la Diputació de Tarragona ha desplegat un triple rol: acompanyament als projectes que ja s’impulsaven, estímul per a la presentació de determinats projectes que potser no s’estaven identificant per part dels propis actors, i actuació pròpia amb la presentació dels dos projectes.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 1 =

Últimes notícies