HomeInvestigacióLa falta de vitamina B12 en embarassades pot afectar negativament el desenvolupament...

La falta de vitamina B12 en embarassades pot afectar negativament el desenvolupament cognitiu del nadó

Ja fa temps que està en marxa el projecte ECLIPSES del grup de recerca Nutrisam (Nutrició i Salut Mental) dels departaments de Ciències Mèdiques Bàsiques i de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili, que analitza diferents paràmetres al voltant de l’estat de salut de les dones embarassades i el correcte desenvolupament físic i neuronal dels nadons. Per tant, són diversos els estudis sorgits a partir d’aquests projecte, i un dels més recents conclou que la falta de vitamina B12 en embarassades pot afectar negativament el desenvolupament cognitiu de la criatura. Segons la recerca, són al voltant del 30% les dones gestants que tenen dèficit d’aquesta vitamina.

El projecte ECLIPSES està liderat per la Universitat Rovira i Virgili i compta amb la participació de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la col·laboració de la Unitat de Recerca de Reus i Tarragona de l’Institut Català de la Salut a través dels serveis d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR). Des de que va començar el 2013 s’ha fet el seguiment d’unes 800 dones de la zona de Tarragona, a les quals se’ls han analitzat diferents paràmetres nutricionals, psicològics i mediambientals per ajudar a un millor embaràs i al correcte desenvolupament del fetus. També s’investiga com aquests paràmetres analitzats afecten el nadó poc després de néixer i al cap de quatre anys.

En el cas de l’estudi de la vitamina B12, que es troba en els aliments animals i que es sintetitza en el tub digestiu, és precisament al cap de quatre anys que es pot detectar si el seu dèficit en les embarassades afecta el neurodesenvolupament del fill o filla. I, a través d’unes proves psicològiques al voltant de la memòria, la comprensió, la capacitat de reacció…, s’ha comprovat que el grup de nens i nenes amb mares deficients de vitamina B12 és el que té més alteracions en l’àmbit cognitiu”, explica la profesora Victoria Arija, corresponsable del grup Nutrisam, juntament amb la investigadora Josefa Canals. “Estem parlant de dones sanes de països desenvolupats, amb accés a tot tipus d’aliments i amb bon control sanitari, però tot i això es detecten deficiències en l’alimentació”, afirma.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

41 + = 50

Últimes notícies