HomeOpinióLa Fanfara de la Vegueria i el Terç del Vescomte de Castellbò,...

La Fanfara de la Vegueria i el Terç del Vescomte de Castellbò, dos grups indispensables a la festa

Tortosa tornar a ser la ciutat que va renàixer fa quatre segles. Pels carrers del nucli antic es respiraren olors dolces que se’ns fan llunyanes, es tasten menjars d’una altra època i, sobretot, se senten melodies que ens acompanyaren durant estos dies de festa a la ciutat. Si alguna cosa va de la mà amb el Renaixement, esta és la quantitat d’espectacles en viu que amenitzen els passejos entre les paradetes, i algunes de les companyies que els realitzen ja fa anys que formen part de la festa i són considerats imprescindibles. 

És el cas de la Fanfara de la Vegueria, que este any celebra el seu desè aniversari formant part del Renaixement. El seu periple va començar quan, des de l’Ajuntament, se li va proposar a la colla tortosina Lo Golafre que emprengués un nou projecte musical, expressament creat per a la festa renaixentista. Esta agrupació compta amb una quarantena de persones que toquen les trompetes medievals, un tipus d’instrument difícil de trobar i que es fan portar d’Itàlia i França, i també hi ha la secció de percussió, que marca el ritme dels passos dels músics. A més, com gairebé totes les companyies que surten al Renaixement, llueixen un estendard amb el seu nom i escut propi. Ells mateixos són els encarregats de buscar partitures del segle XVI o, en cas que no se’n troben o siga complicada la seua lectura, adaptar les cançons per tal que sonen com ho feien al Renaixement. 

Pel que fa a la vestimenta de la fanfara, els integrants del grup eren conscients que calia fer una recerca minuciosa per tal que els vestits fossen fidels a la moda de l’època. Des de la direcció de la festa del Renaixement se’ls va assessorar i dissenyar el conjunt que porten actualment, de color roig i marró, amb calçat negre, mitges i un barret amb una ploma blanca. Per a intentar que els músics no passessen tanta calor es va dissenyar un segon vestit, que és menys calorós i consta d’una camisa blanca amb un peto roig per damunt, pantalons amples verds i capell roig i negre. En els moments més solemnes, com les desfilades o l’acte inaugural, vestixen el primer disseny. Durant la festa d’enguany, podrem veure la Fanfara de la Vegueria en diverses ocasions, i la primera tindrà lloc el divendres 20 a les 19.00, amb sortida des de la plaça de la Immaculada.

Un altre exemple d’una agrupació tortosina amb anys d’experiència en la festa del Renaixement és el Terç del Vescomte de Castellbò. Esta companyia ret homenatge a una unitat d’artilleria de l’exèrcit de Ramon Berenguer IV, famosa per la seua resistència en el camp de batalla. Formen part de la colla Llucifers i, com en el cas de la Fanfara de la Vegueria, des de la direcció de la festa se’ls va proposar emprendre un projecte d’entreteniment en viu, ara fa dotze anys. Són una vintena de persones, deu de les quals són els piquers, que carreguen llances de tres metres de llarg amb la punta negra.

Quatre percussionistes marquen el pas, dos integrants s’encarreguen de dur l’estendard i la bandera, i dos més transporten els dos canons, adquirits recentment. També compten amb un capità.

Es reconeixen fàcilment per la seua vestimenta taronja i el seu barret del mateix color i guarnit amb una ploma negra, encara que, en els actes més importants, vestixen un casc metàl·lic. El capità compta amb un element distintiu que ajuda a diferenciar-lo de la resta: una espècie de capa negra de pell que li envolta el coll. Esta companyia va decidir anar un pas més enllà i involucrar-se més en la festa, i des de fa uns anys compten amb el campament del Terç, situat al carrer del Replà. En el campament, una quarantena de persones mostra com era la vida quotidiana dels habitants de la Tortosa renaixentista: com dormien, què menjaven, com es relacionaven… Ens hi podem acostar tots els dies des de la tarda fins ben entrada la nit.

Cinta Accensi
Cinta Accensi
Profesora d'economia
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 1 =

Últimes notícies