HomeSocietatLa FCAC, molt satisfeta perquè el regadiu Xerta-Sénia estabilitzarà les rendes i...

La FCAC, molt satisfeta perquè el regadiu Xerta-Sénia estabilitzarà les rendes i alleujarà els efectes del canvi climàtic

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora molt positivament la licitació de la fase 1, que afectarà al municipi de Xerta, en el projecte de regadiu Xerta-Sénia. Les obres d’aquesta zona podrien iniciar-se al 2023 i això permetria que el regadiu ja fos una realitat durant 2024. L’anunci es va donar a conèixer ahir i contempla un pressupost de licitació 2,89 milions d’euros amb una durada del contracte de 8 mesos.

Al 2023 es licitarien les obres de les zones 2 i 3, que engloben unes 1.300 hectàrees als municipis de Roquetes, la Galera, Mas de Barberans i Santa Bàrbara. En aquest cas, el regadiu es podria implantar al 2025, en finalitzar les obres.

Antoni Galceran, responsable d’oli d’oliva i de medi ambient de la FCAC, argumenta que “la superfície que forma part de la primera licitació és moderada, però la formalització del projecte confirma l’impuls institucional i del propi sector perquè el regadiu Xerta-Sénia sigui una realitat al més aviat possible. És una iniciativa estratègica per a les cooperatives del Baix Ebre i el Montsià, que obre noves oportunitats al territori estabilitzant les rendes de les explotacions agrícoles i facilitant l’adaptació al canvi climàtic, que comportarà episodis de sequeres importants”.

Les cooperatives han identificat un total 3.452 hectàrees corresponents a parcel·les dels socis que s’han compromès a incorporar-se al regadiu. D’aquestes, 1.600 hectàrees es troben a la zona limítrof del projecte original. Aquesta xifra suposa un 72% del total de 4.809 hectàrees, tenint en compte també la superfície del reg de Freginals. A més, durant els pròxims mesos està previst un estudi per donar resposta a la superfície identificada amb interès a regar, però que estaria exclosa del projecte inicial.

En aquest sentit, Antoni Galceran subratlla que “la FCAC i les cooperatives agràries hem contribuït de forma decisiva a l’impuls del projecte Xerta-Sénia els darrers anys, esperonant l’Administració per a una acceleració dels treballs amb l’objectiu que la posada en servei del regadiu sigui el més aviat possible”.

Des de març de 2017, la FCAC ha impulsat un Grup de Treball amb l’Administració i la Comunitat de Regants en el qual han participat cooperatives d’ambdues comarques. La notícia de la licitació confirma les informacions exposades en la reunió del grup de treball del passat 8 de novembre.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 2 = 10

Últimes notícies