HomeOpinióLa Generalitat farà una diagnosi del nucli antic de Tortosa i hi...

La Generalitat farà una diagnosi del nucli antic de Tortosa i hi promourà la rehabilitació

Poc després que una casa deshabitada s’ensorrés el dia de Nadal al barri de Sant Clara de Tortosa, la primera visita del conseller de Territori, Damià Calvet, a la capital ebrenca es va resoldre amb un compromís del govern català a “obrir una línia de col·laboració estreta” amb el consistori tortosí i “donar continuïtat a l’aposta pel nucli antic” del govern municipal i de l’autonòmic, que en l’última dècada ha consistit a acabar de desplegar la Llei de barris (fins al 2016) impulsada pel tripartit i a fer posteriors actuacions d’urbanització o de construcció de nous equipaments de la Generalitat.

L’alcaldessa, Meritxell Roigé, va enfocar l’objectiu d’“incentivar” que la gent hi visca i el conseller va concretar el suport del govern oferint l’Agència Catalana de l’Habitatge per a fer una diagnosi de la situació: analitzar l’estructura de la propietat dels edificis en mal estat, intervenir en les inspeccions tècniques d’edificis i cobrir adquisicions i enderrocs per part de l’Administració per a poder “revertir la situació actual”.  A més a més, Calvet va garantir que la Generalitat hi posarà diners per a promoure les rehabilitacions d’edificis i anar més enllà de la partida de 60.000 euros habilitada per l’Ajuntament a tal efecte en el pressupost municipal del 2019.

El calendari passa per fer una reunió al gener entre els tècnics municipals d’Urbanisme i representants de l’Agència Catalana de l’Habitatge, i a partir d’aquí formalitzar un conveni entre les dos administracions per a concretar el diagnòstic i “els recursos que hi posem per a poder tenir un centre viu, a l’altura de la capital ebrenca, sense ensurts i amb activitat econòmica i habitatge”, en paraules de Calvet.

 L’anunci resulta mínimament balsàmic després que el dia 25 de desembre s’esfondrés un altre habitatge que no estava habitat. No hi va haver cap persona afectada, però era el quart habitatge que veia greument afectada la seua estructura, i el tercer que directament s’ensorrava, des de l’octubre al nucli històric tortosí. Segons fonts de l’Ajuntament, l’última casa que ha caigut, al carrer Tras Puríssima, tenia un requeriment del consistori i s‘havia d’enderrocar abans del 24 de desembre. Després de les llevantades d’octubre, dos cases de quatre pisos es van esfondrar al carrer Montcada, incident que va obligar a desallotjar per seguretat 23 persones dels edificis del davant. Uns dies després també va caure la coberta d’un altre edifici a la plaça Mossèn Sol.

Després del tercer ensorrament, que va coincidir amb el dia de Nadal, el cap de l’oposició a l’Ajuntament de Tortosa, el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, havia demanat a través de les xarxes socials que es tire endavant el Pla local d’habitatge que el consistori es va comprometre a fer fa quatre anys. Una exigència que en els darrers mesos Movem ha compartit amb el PSC. 

Dolors Queralt
Dolors Queralt
Directora de l’Institut Escola Daniel Mangrané
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

84 + = 92

Últimes notícies