HomeCulturaLa inquietud cultural del veïnat de l’Ampolla refunda una associació quasi centenària

La inquietud cultural del veïnat de l’Ampolla refunda una associació quasi centenària

Una quinzena de veïns i veïnes de l’Ampolla han refundat la Societat Unió Cultural de l’Ampolla (La SUCA), una entitat gairebé centenària per tal d’impulsar l’activitat cultural del municipi i la recuperació de la identitat de l’Ampolla. Es tracta d’una entitat que vol promoure l’art, siga des de la literatura, el cinema, la música, la pintura, l’escultura, però també qualsevol activitat d’art contemporani alineada amb els valors de l’entitat d’igualtat, solidaritat i llibertat d’expressió, entre les programacions i actes populars del municipi.

L’any 1929 es fundava la Societat Unió Cultural Ampolla (SUCA), una associació cultural que tenia com a objectiu, segons els seus estatuts, “cultivar i propagar les ciències, la literatura, les arts i tota classe de coneixements útils”, a través de formacions, conferències, publicacions i actes, entre d’altres. Al llarg de la primera etapa de l’associació, que va durar 5 anys fins que va desaparèixer, es va impulsar la Mostra de teatre de l’Ampolla, un esdeveniment que acabaria tenint molt d’èxit gràcies a les comèdies i els sainets; així com es va formar la banda municipal de música -que actualment ja no té-.

No va ser fins al 1954, en plena dictadura franquista, que va poder recuperar-se de nou esta associació cultural, aleshores, però, sota el nom Centre Cultural i Recreatiu de l’Ampolla. “La Suca va ser la gran dinamitzadora del poble”, diu el cineasta, cantautor i membre de la SUCA, Mario Pons, que afegix “molts matrimonis del poble es van conèixer a les sessions de ball que organitzava l’entitat”. Va ser en esta etapa, que s’allargaria fins a l’any 1976 -quan va fusionar-se amb el club de futbol i poc temps després va tornar a desaparèixer-, que es projectaven sessions cinematogràfiques al local social, ubicat al carrer Passeig del Centre número 14; o es feien actuacions teatrals, o d’orquestres de música, així com recitals de poesia, hi havia una espècie de biblioteca que cedia llibres als socis, que n’eren una gran part de la població. La SUCA també va ser la impulsora de la Festa de l’Arbre, en què els escolars del municipi els plantaven pels carrers, i també d’activitats com les caramelles. A més, també impartien classes d’ensenyaments musicals i teatrals.

Aquell afany per promoure, estimular, fomentar, desenvolupar i divulgar el ric i notable patrimoni històric i cultural del municipi, així com “de posar l’Ampolla al mapa del sector cultural i l’art contemporani de l’Estat”, diu el president de La SUCA, Guillermo Comí, és el que ha portat esta quinzena de veïns i veïnes amb inquietuds culturals, descendents dels fundadors inicials, a refundar l’entitat per a preservar el seu llegat. En este sentit, l’entitat està encapçalada per Ramon Pinyana, com a president honorífic, qui va viure l’esplendor de la segona etapa de l’associació.

Ara, els primers passos de la SUCA han estat col·laborar amb l’Ajuntament de l’Ampolla, que ha donat la benvinguda a esta associació, per tal de promoure una activitat alternativa durant les Festes Majors de Sant Joan del municipi, que arranquen este divendres fins al pròxim 27 de juny. Entre estes activitats, hi ha la inauguració de la primera Mostra Cultural de l’Ampolla, al Saló Parroquial, la ‘seu’ de l’entitat, on diversos artistes exposaran treballs de pintura, escultura, dibuix, fotografia, art contemporani, música i cinema. A més, hi haurà la presentació oficial de l’entitat, que serà este dissabte, a les 19 hores, al port pesquer de l’Ampolla, amb tot un seguit d’activitats que retornaran l’essència del que va ser i serà la SUCA, com l’arribada al poble de Pepet de les Herbes, l’actuació de ‘Les dones remeieres’ que narraran històries, contes i llegendes, així com el concert de Los Sirgadors. També han organitzat l’arribada de la Flama del Canigó fins a arribar amb cercavila fins a la platja de les Avellanes, on hi haurà la foguerada de Sant Joan, i una sessió de contacontes.

A mitjà i llarg termini, segons detalla Comí, volen impulsar la creació “d’una Casa de Cultura de l’Ampolla, on puga instal·lar-se un Museu Etnològic del port del Fangar”. També estan estudiant “la necessitat de dotar la localitat d’un Auditori per a donar facilitats a la població a accedir a la cultura de poble i la cultura contemporània”, com seran les presentacions de publicacions, conferències, trobades periòdiques, debats, xarrades, esdeveniments artístics i literaris. “Els veïns de l’Ampolla tenen unes necessitats socials i culturals, i necessiten expressar-les i portar-les a cap”, diu Comí, i la SUCA vol convertir-se, de nou, en este espai de trobada.

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies