HomeComunicació"La llibreta del doctor Gras" dels ebrencs Albacar, Prunera i Barreda guanya...

“La llibreta del doctor Gras” dels ebrencs Albacar, Prunera i Barreda guanya el Premi Ramon Barnils

El vuitè Premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació ha guardonat aquest dimecres en l’àmbit local i comarcal  el documental ‘La llibreta del doctor Gras’, que es pot veure al canal de Youtube de Produccions Ventdedalt, i que es va estrenar el 30 de setembre a la Mostra Front, la Mostra Internacional de cinema entre conflicte i pau de Corbera d’Ebre (Terra Alta). El treball, que aborda la fossa civil més gran que s’ha exhumat mai al país, és obra dels ebrencs Júlia Albacar, Andreu Prunera i David Barreda, i està dotat amb 1.500 euros. Recull la història de la fossa de la guerra civil situada a Móra d’Ebre, la més gran que s’ha exhumat a Catalunya. A partir de la nota en la llibreta d’un cirurgià de l’exèrcit republicà es troba la pista d’un excombatent de la Batalla de l’Ebre. Arran d’això, es va exhumar una fossa que va recuperar les restes humanes de 177 excombatents de la Batalla de l’Ebre.

La  investigació del Diari Ara sobre les llicències per edat del Parlament de Catalunya de la periodista de l’Ara Núria Orriols ha estat premiada en la categoria de mitjans d’àmbit nacional per haver destapat a mitjans de gener que la cambra catalana destinava 1,7 MEUR anuals a funcionaris que ja no hi treballaven.

Els certamen ha recordat que la investigació de la periodista política Núria Orriols va detallar que 21 funcionaris de la cambra estaven cobrant pràcticament el 100% del seu sou malgrat que ja no ocupaven el seu lloc de treball per un règim especial vigent des de 2008.

Segons han indicat, el jurat del premi ha valorat especialment la “dificultat” de l’autora per accedir a la informació i les traves que ha hagut de vèncer, l’escàndol que va destapar i l’impacte que ha tingut a nivell públic i institucional, que ha aconseguit “canvis”. “La investigació posa en valor la necessitat d’unes institucions transparents i el periodisme incisiu”, han reivindicat. La investigació es va publicar a partir del 17 de gener de 2022.

El jurat l’ha premiat per la gran varietat de fonts i aportació de testimonis directes, la contextualització, la feina de recerca i el tractament rigorós i sensible. D’altra banda, el premi també ha fet una menció especial al reportatge de Rafa Marrassé per l’impacte del seu reportatge ‘El benzè i les parades de Repsol’, publicat a Porta Enrere, i per la “feina continuada d’investigació que fa”.

El Premi Ramon Barnils d’aquest 2022 ha comptat amb un jurat format pel cap d’Informatius de Cugat Mèdia, Albert Solé; la representant de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i coordinadora del diari 20minutos, Isabel Serrano; la professora de periodisme a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Candela Ollé; el periodista i delegat de Camp de Tarragona – Terres de l’Ebre de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Jordi Marsal; el periodista del programa ‘Sense Ficció’ de TV3 i premiat en edicions anteriors Carles Prats i el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Enric Borràs.

Els humoristes Marc Sarrats i Maria Rovira han presentat la gala d’aquest dimecres a la Sala Moragues del Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona on s’han lliurat els premis.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 79 = 82

Últimes notícies