HomeEconomiaLa multimilionària aposta per Tortosa, les Terres de l’Ebre i l’economia circular

La multimilionària aposta per Tortosa, les Terres de l’Ebre i l’economia circular

L’empresa austríaca Kronospan, que s’implantarà al polígon Catalunya Sud, és la companyia líder en la fabricació de plafons de fusta a partir de reciclatge de residus. La companyia, caracteritzada pel residu zero i emmarcada en l’economia circular, genera enormes expectatives al territori. S’ajusta a la nova realitat industrial i es considera “un exemple de les inversions que busca el Govern per reindustrialitzar el país amb projectes de futur”, en paraules de Roger Torrent, conseller d’Empresa.

La corporació va fundar-se a Lungötz (Àustria) l’any 1897, però fins als anys 80 no va començar la seua expansió internacional. Ara l’empresa té més de 40 fàbriques arreu del món, amb presència a 30 països, entre els quals hi ha el Regne Unit, Hongria, França, Rússia o els Estats Units, on hi treballen més de 16.000 treballadors. No va ser fins el 2002 que Kronospan va aterrar a Espanya, concretament, a Burgos, on té dos seus: una, a la capital; i l’altra, a Salas de los Infantes.

Esta província és una de les principals productores de fusta del sud d’Europa i factura més de 100 milions d’euros. A Castella i Lleó hi ha creat més de 180 llocs de treball directes, i uns 1.400 llocs de treball indirectes, xifres que s’aproximaran a la futura planta a Tortosa, que es posarà en marxa a finals del 2022.

Desenvolupament sostenible

L’empresa s’encarrega de la manufactura i distribució de panells de fusta, que s’utilitzen principalment per a la indústria del moble. Tot i la seua progressiva expansió i el seu creixement, des del 2015 Kronospan s’ha centrat en la millora del rendiment econòmic i ambiental dels llocs establerts, i no tant en l’obertura de noves fàbriques. En esta línia, el 2011 va llançar la Fundació Kronospan, que dona suport als valors bàsics del grup i que se centra en la reinversió de recursos en les comunitats locals i en la promoció del desenvolupament sostenible.

En els darrers anys, Kronospan ha introduït una àmplia gamma de mesures per a reduir l’impacte ambiental de la producció i augmentar-ne la sostenibilitat. Així, per exemple, quan es fabriquen plafons de fusta, hi ha una jerarquia d’eleccions en l’obtenció d’esta matèria prima. La primera opció és la fusta reciclada preconsum i postconsum, seguida de l’alternativa d’utilitzar els residus de la serradora. Per últim, quan estes dos possibilitats no són viables, s’utilitza la fusta dels arbres dels boscos sostenibles de la mateixa empresa.

Per altra banda, pel que fa a la producció i per tal d’aconseguir una sostenibilitat més elevada i reduir, així, l’impacte ambiental, Kronospan ha iniciat un programa de modernització radical a les seues fàbriques. A Sanem, a Luxemburg, l’empresa ha construït una fàbrica que utilitza un nou sistema d’assecat d’encenalls de fusta a baixa temperatura natural amb màxim aprofitament de fusta reciclada. La resta del material s’utilitza a les instal·lacions de cogeneració de biomassa i s’incorpora totalment al procés de producció de la fàbrica.

Paula Pedrero
Paula Pedrero
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies