HomeAgriculturaLa pesca de mol·luscs als Alfacs ha estat prohibida durant un mes...

La pesca de mol·luscs als Alfacs ha estat prohibida durant un mes i mig per una alga tòxica

Es torna a permetre la pesca de mol·luscs als Alfacs després d’un mes i mig de prohibició per la proliferació d’una alga tòxica.

Se n’ha vist afectada l’extracció i recol·lecció de musclos, navalles, cloïsses i ostres per motius de seguretat alimentària. Aqüicultors i mariscadors han hagut d’aturar l’activitat pesquera al llarg d’un mes i mig per la presència d’una alga tòxica a la badia dels Alfacs.

Este període, a més, ha coincidit amb el tancament de la zona de l’exterior de la Punta de la Banya durant dos setmanes per la presència d’Escherichia colie, un bacteri que servix d’indicador de contaminació de l’aigua i els aliments.

En esta zona, doncs, també s’ha aturat l’extracció de bivalves, bàsicament de tellerines. “Els mariscadors han estat un mes sense cap mena d’ingrés”, han denunciat des de la confraria de pescadors de la Ràpita, que reclama “disposar d’algun tipus d’ajudes per inactivitat”.

La pesca del cranc blau és l’única que no se n’ha vist afectada, però des de la confraria assenyalen que la majoria de mariscadors no disposen dels estris per a pescar este crustaci. El tancament de la zona de producció de bivalves dels Alfacs ha durat des del 19 de gener fins al 4 de març, i ha suposat la prohibició de l’extracció i recol·lecció de musclos, navalles, cloïsses i ostres.

“Els bivalves són grans filtradors i concentren molt estes toxines. Els peixos, en canvi, no són un perill”, explica Margarita Fernández, investigadora de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

La Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, doncs, va prendre la mesura per motius de seguretat alimentària, després que l’IRTA detectés una concentració d’àcid okadaic per sobre del llindar legislat. El tancament per a ostró va ser una mica més curt, ja que es va observar que la concentració de toxina en esta espècie no representava un risc per als consumidors.

L’acumulació d’esta toxina en les espècies de closca s’ha produït per la proliferació de la microalga Dinophysissacculus, que és una de les espècies productores d’esta toxina. Des de l’IRTA afirmen que es tracta d’un fenomen natural que ja s’havia produït en el passat en esta zona, tot i que no s’havia registrat des del 2012. Esta microalga també prolifera en altres punts del litoral català.

 

Seguretat alimentària

Cada setmana, l’IRTA fa mostrejos i analítiques a l’aigua i als bivalves per a assegurar que el producte que surt al mercat és segur per al consumidor, tal com marca la legislació europea.

El control de fitoplàncton tòxic i toxines es va implementar a l’inici dels anys 90, però les metodologies d’anàlisis han anat canviant i millorant al llarg del temps.

Tot i que es desconeix la causa per la qual l’alga tòxica ha tornat a la zona dels Alfacs, es creu que l’evolució de les metodologies analítiques n’han millorat la detecció, ja que actualment són més precises i acurades.

Paula Pedrero
Paula Pedrero
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 69 = 71

Últimes notícies