La plaça de l’Ajuntament de Tortosa comença a guanyar una nova vitalitat gràcies a l’arribada de dos nous projectes gastronòmics: Lo Punyetero i La Morruda. Amb l’obertura gairebé simultània d’estos dos establiments, liderats per equips jóvens i amb experiència en el sector, la plaça, que compta amb altres serveis de restauració, se torna a transformar progressivament en un espai de referència per a la gastronomia local.
Totes dos iniciatives aposten per una cuina creativa, producte de proximitat i una filosofia de plats per a compartir, i ho fan amb la voluntat de contribuir a dinamitzar este punt emblemàtic del centre de Tortosa. Les dos propostes, nascudes de cuiners i emprenedors del territori, han coincidit en un mateix objectiu: reactivar la plaça i dotar-la de més vida social i gastronòmica.
Lo Punyetero, liderat per Jordi Subirats —que també regenta La Placeta i que continuarà funcionant—, oferix una proposta inspirada en una taperia d’ultramarins, amb una forta aposta pel producte local i de temporada. “Tirarem molt també del tema vermut, el volem potenciar. De moment ho hem fet el primer cap de setmana i ha funcionat molt bé”, afegix.
“És una plaça ideal, és un lloc perfecte”, diu Jordi Subirats, gerent de Lo Punyetero. La seua aposta naix d’una connexió emocional amb l’espai i la seua història: “Sabíem que este local havia sigut històric, La Tertúlia. Vam veure la possibilitat de tornar a activar la plaça i este local amb una proposta nova”.
La Morruda, situada gairebé porta amb porta, també va escollir l’espai pel seu potencial: “Millor lloc que la plaça de l’Ajuntament, difícil de trobar”, assegura Edgar Cazaux, cuiner i soci. Ell i el seu equip han tornat a Tortosa després de trajectòries professionals a Barcelona, buscant arrelament i oportunitats per a crear alguna cosa diferent: “Va ser d’un dia per l’altre. Ens va sortir l’opció del local i vam dir que sí de cop”.
Gent molt contenta
Els primers dies ja han donat la raó a tots dos projectes. Miquel Reverté, cap de sala de La Morruda, explica: “La gent surt molt contenta, crec que estem fent alguna cosa que se sent diferent i casolana”. I ho atribuïx també a l’entorn: “Esta plaça és una passada. Des que la van arreglar i no passen cotxes és una oportunitat”.
La Morruda es definix com un espai de plats per a compartir, amb influència de l’escena barcelonina i molta atenció al detall. Edgar Morales, cuiner vingut del Penedès, ho resumix així: “És un estil modernet, també el que hem treballat en altres cuines de Barcelona”.
Més enllà de la cuina, el veritable valor afegit d’estos projectes és el seu impacte directe en la revitalització de la plaça. Subirats ho explica clarament: “Hi havia negocis que funcionaven. Ara, amb l’arribada de veïns com La Morruda podem atraure molta més gent a la plaça”. La mateixa impressió compartix l’equip de La Morruda, que ha notat una excel·lent resposta del públic. “Ara la gent potser tirarà més cap aquí a la plaça”, diu Reverté.
Amb els dos locals en ple rodatge i un públic cada cop més fidel, la plaça de l’Ajuntament apunta a consolidar-se com un nou cor gastronòmic de Tortosa. Tots dos establiments han estat molt presents a les xarxes socials durant els primers dies amb vídeos amb milers de visualitzacions. Este impuls jove no només transforma un espai, sinó que reimagina com pot ser el centre de la ciutat: viu, compartit, i saborós.