HomeSocietatLa plaga de la granota toro es troba en fase de control...

La plaga de la granota toro es troba en fase de control al delta del’Ebre

La granota toro prompte dixarà de ser una amenaça per al delta de l’Ebre, i segons les previsions dels experts es podria donar l’espècie per extingida en els propers anys, gràcies als intensos controls i mostrejos que s’han fet des que es va detectar la presència d’este animal a l’hemidelta esquerre.

De moment, la plaga, segons apunten des del Parc Natural del delta de l’Ebre, es troba en fase de control, però no es pot donar per erradicada perquè encara es detecta la presència d’ADN ambiental de granota toro en els constants mostrejos que s’han dut a terme a la zona on es van detectar per primer cop exemplars de l’animal.

El pronòstic, però, és molt favorable, segons ha apuntat Nati Franch, tècnica del Parc Natural del Delta de l’Ebre, que ha especificat que “al 2020, l’ADN ambiental revelava la presència de 9 individus, al 2021 només n’hi quedaven 6 i ara estaria al voltant dels 3 exemplars de granota, situats tots a l’hemidelta esquerre”. Segons Franch, este decreixement fa preveure que l’espècie acabarà per desaparèixer en els propers anys del Delta, i ara l’objectiu és “evitar que estos individus que encara queden es reproduïsquen”.

Franch ha reconegut que el Delta, amb el seu sistema d’aigua dolça, és “un ambient molt favorable per al creixement de la granota toro”, i ha afegit que “si no s’hagués controlat tan ràpidament el focus de reproducció detectat al 2018, segurament s’hauria acabat patint una situació molt similar a la d’altres plagues, com la del cranc blau o el caragol maçana”.

L’èxit de la campanya contra la granota ha estat, a banda de la rapidesa de l’actuació, poder confinar l’àrea on es va reproduir la granota per primer cop, per a evitar que els exemplars s’escapessen per tot el Delta, i salinitzar l’aigua per a eliminar-ne les larves. Franch ha explicat que “la granota es va detectar als filtres verds, un dels pocs sistemes d’aigua dolça tancats, cosa que ens va permetre confinar esta àrea de sis quilòmetres i controlar-ne la salinització, fet que va servir per a evitar que els milers de larves que hi vam trobar s’acabessen convertint en exemplars adults”.

En esta zona també s’han dut a terme constants mostrejos, per a comprovar, una vegada feta la primera actuació, si els exemplars de granota seguien augmentant i si continuaven havent-hi larves a l’aigua.

La granota toro és un animal originari d’Amèrica del nord i està considerada com una de les 100 espècies invasores més nocives del món, ja que té una gran capacitat depredadora i és capaç de desplaçar les espècies autòctones.

Júlia Albacar
Júlia Albacar
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

51 + = 54

Últimes notícies