HomeAgriculturaAlerta al sector de l’arròs per la nova normativa que prodria prohibir...

Alerta al sector de l’arròs per la nova normativa que prodria prohibir l’ús de fitosanitaris al Delta

El sector de l’arròs del delta de l’Ebre ha mostrat la seua preocupació davant la proposta de la Comissió Europea de modificar el reglament que regula l’ús de productes fitosanitaris i que té com a objectiu reduir un 50 % l’ús d’estos productes abans del 2030.

La proposta, que es troba a consulta pública des de l’1 d’agost, implicaria, en el cas del delta de l’Ebre, la prohibició d’ús de qualsevol producte fitosanitari, ja siga d’origen químic o biològic, ja que el Delta es troba inclòs dins de les anomenades zones sensibles, com són els espais naturals protegits o les zones de protecció de la directiva del marc de l’aigua.

Els productors d’arròs del delta de l’Ebre alerten que si la normativa tira endavant no es podrà seguir cultivant arròs al Delta, ja que no tindran eines per a combatre la proliferació de les males herbes. “Fer arròs al Delta sense l’ús de fitosanitaris és inviable”, ha alertat Marc Ibeas, director tècnic de Prodelta, entitat que agrupa les dos cooperatives arrosseres del Delta i les dos Comunitats de Regants, a més de l’ADV de l’arròs de Pals.

Ibeas ha lamentat que la nova proposta no tinga en compte les característiques de cada cultiu i de cada territori, i ha recordat que en zones humides com el delta de l’Ebre no hi ha alternativa al conreu de l’arròs. “Al Delta tenim terrenys molt salins i, o es cultiva arròs, o no es pot fer cap altra cosa. Si no podem combatre les males herbes amb productes fitosanitaris, ni tampoc podem recórrer a l’alternança de conreu, l’única alternativa que ens queda és abandonar les terres”, ha assegurat Ibeas, que ha recordat que ni tan sols es podran fer servir les eines biològiques que ara s’utilitzen al conreu ecològic.

De fet, “si la normativa tirés endavant no es podria cultivar ni arròs ecològic”, ha dit Ibeas, que ha explicat que l’experiència acumulada amb la producció d’arròs ecològic al Delta demostra que al tercer any d’aplicar esta tècnica de conreu “el terreny s’ha embrutat tant de males herbes que ja no s’hi pot cultivar res”.

Ibeas reconeix que la proposta ha caigut com “un gerro d’aigua freda” al sector arrosser, que este any s’ha trobat ja amb problemes greus per a controlar la proliferació de males herbes davant les restriccions actuals en l’ús de fitosanitaris. “Amb les eines que ara tenim no ens en sortim, i enguany es quedaran camps per segar, ja que hi ha més males herbes que arròs”.

L’entitat Prodelta ha treballat ja en una document d’al·legacions a la proposta de la Comissió Europea, i avisen que si no hi ha excepcions, tenint en compte les característiques de cada zona i de cada conreu, “serà inviable cultivar arròs al Delta”; i alerten dels perills de l’abandó de terres, que tindrà conseqüències no només socioeconòmiques sinó també ambientals.

La Unió de Pagesos també prepara al·legacions a la proposta, que tindrà afectacions en molts camps de l’agricultura, més enllà del cultiu de l’arròs. “La proposta és un despropòsit que ens abocarà a l’abandonament de les terres i a una davallada de la producció”, explica Albert Pons, responsable nacional del sector de l’arròs de la UP.

En el cas del delta de l’Ebre alerta que la mesura podria suposar la desaparició del cultiu de l’arròs i insistix que ja actualment les males herbes s’han convertit en un autèntic maldecap per als pagesos, alhora que indica que “enguany, a tots els termes, es quedaran terres per segar a causa de les males herbes”.

Tant Prodelta com UP han lamentat que estes restriccions en l’ús de fitosanitaris no s’apliquen a les importacions dels països tercers. La modificació de la normativa ha estat en consulta pública fins al dijous 31 d’agost.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 3 =

Últimes notícies