HomeEnergiaLa planta de biometà de la Galera ja injecta i distribuïx a...

La planta de biometà de la Galera ja injecta i distribuïx a la xarxa de transport d’Enagás

Enagás, gestor tècnic del sistema gasista estatal, ha executat les obres de connexió del ramal de la planta de biometà al gasoducte de transport, al seu pas pel terme municipal de la Galera, que té aproximadament un quilòmetre de llargada. Així, després d’un període de prova de tres mesos, d’aquí a uns cinc o sis mesos més, els responsables calculen que estaran a ple rendiment i que generaran uns 40 GW/h l’any d’energia renovable, ja que actualment funcionen al 40 % de la capacitat de la planta.

L’empresa produïx des de l’agost de 2022, però un buit legal li impedia connectar-se a la xarxa de transport d’Enagás, cosa que comportava que no es podia aprofitar el producte i calia cremar-lo amb la torxa de les instal·lacions. A causa d’això es perdien entre 2,5 i 3 milions d’euros. Així, ara es posa fi als dos anys i mig de litigi i burocràcia, i es convertix en la primera empresa a realitzar esta connexió a Catalunya i la segona de l’Estat espanyol.

El gerent de Biometagás la Galera, Albert Martínez Puig, reconeixia que “hem hagut de plorar molt” per esta falta d’una llei que emparés la connexió a la xarxa de transport que transporta el gas fins al consumidor, diferent de la de distribució. “Després de diverses preguntes a l’Administració vam intentar fer un gran lobby amb Enagás i la mateixa Administració per a poder desenvolupar esta llei de transport”, relatava el gerent. Durant este temps es va valorar el transport del gas per carretera, amb camions, una alternativa més cara i menys eficient, descartada per l’acceptació, perquè, al febrer de 2021, l’empresa gasista espanyola va acceptar connectar la planta amb el gasoducte general. La situació es va desencallar en modificar la Llei d’hidrocarburs, que va passar a reconèixer la connexió d’una planta de biometà amb la xarxa de transport com a línia directa. Mentrestant, ara el mercat és Europa, ja que les possibilitats de donar-li sortida al territori i a Catalunya són limitades, perquè “no el paguen com l’haurien de pagar per ser gas verd. Les empreses europees, en canvi, han de certificar l’ús de gas de procedència verda”, ha manifestat Martínez.

La producció prevista de 4 milions de metres cúbics anuals serà adquirida, principalment, per clients industrials europeus a través d’un sistema de certificació d’origen renovable. El projecte de Biometagás la Galera està constituït per 39 socis, majoritàriament cooperatives agrícoles, productors i ramaders del territori, i ha suposat una inversió de 5,5 milions d’euros, als quals s’afegix l’1,2 que s’han pagat per a construir el ramal de connexió. La planta té capacitat per a rebre i gestionar unes cent tones diàries de productes alimentaris caducats, residus vegetals d’agricultura, dejeccions ramaderes o material orgànic, que es convertix, mitjançant un procés de fermentació produït per bacteris, en biogàs. Este producte, posteriorment, es refina per a obtenir el biometà més net.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 67 = 73

Últimes notícies