HomeComunicacióLa Premsa Comarcal es retroba després del confinament per refermar el seu...

La Premsa Comarcal es retroba després del confinament per refermar el seu lideratge

Dissabte es va celebrar a l’Hotel Comtes de Barcelona, de Barcelona, la 39a Assemblea i 13a edició de la Premsa Comarcal que organitza l’ACPC. Una jornada en la qual van participar una vuitantena de periodistes i editors de premsa vinguts de tota Catalunya, i que s’esperava amb moltes ganes perquè durant el darrer any i mig, a causa de la pandèmia, l’entitat no va poder celebrar de forma presencial cap de les seues trobades periòdiques.

Al parlament d’obertura, el president de l’entitat, Francesc Fàbregas, va lloar la resistència i la resiliència d’esta premsa que “ha superat moltes vicissituds i continua estant al peu de canó.” També va posar èmfasi en el llarg camí recorregut fins avui pels qui des de sempre han tingut el territori com el seu estendard: “Va ser la premsa comarcal i local qui va inventar el Quilòmetre 0”. I ho va reblar dient que “la veritable premsa de proximitat, és la premsa comarcal i local. Aquella que els seus lectors fan l’esforç d’anar a comprar-la, des de fa molts anys”.

Dissabte també es va lliurar l’11a edició dels Premis Premsa Comarcal que guardonen a les millors portades de l’any 2020. El nou secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació, Oriol Duran, en un dels seus primers actes exercint el seu càrrec, va ser l’encarregat de fer el lliurament.

El premi a la Millor portada de diaris, setmanaris i bisetmanals ha estat per a El 3 de Vuit amb la primera plana del 30 d’abril de 2020, que en plena pandèmia titulava “Dia de Treball” i s’homenatjava als treballadors del sector sanitari. La Millor portada de quinzenals i mensuals va ser per a La Segarra del febrer de 2020 que amb el títol “Molins, parlem-ne!” posava en dubte amb una sola imatge el desenvolupament de parcs eòlics al territori. I la Millor portada de bimestrals i trimestrals va creure en El Cèrvol en la seua edició de gener-febrer de 2020 amb una il·lustració acompanyada del títol “Carnestoltes 2020”. El premi al Millor digital va ser per a el9nou.cat.

Pel que fa al Premi Premsa Comarcal 2020 pel “seu suport a la Premsa Comarcal” enguany va recaure en el Col·legi de Periodistes de Catalunya; i va recollir el guardó Joan Maria Morros, Degà de l’entitat, que va destacar que “la premsa i els periodistes són un bé essencial i imprescindible, tal com ha quedat demostrat aquest darrer any”. 

Els dos conferenciants convidats d’esta edició eren la periodista Rosa Maria Calaf i l’escriptor Martí Gironell. La reconeguda reportera de TVE, menció d’Honor dels Premis Nacionals de Comunicació a proposta de l’ACPC, va oferir la ponència Informar: un repte, abans i ara en la qual va repassar la seua carrera a partir del que ha suposat cadascun dels molts països en què ha treballat, i va animar a l’ACPC a continuar essent una bona font d’informació propera, veraç i de qualitat, just ara en què “cal estar ben informats i no simplement entretinguts”.

Mentre que el popular escriptor, en la xerrada ‘De la realitat més propera a la ficció històrica’ una trajectòria de novel·la, va relatar com va passar dels mitjans de proximitat a l’èxit de la ficció històrica, “que no deixa de ser periodisme però amb algunes llicències”.

La jornada també va servir per a presentar els resultats del 10è Premi de Recerca Universitària Premsa Comarcal que va guanyar l’any passat la doctora Aida Martori Muntsant, professora del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB, amb el projecte De premsa de proximitat a mitjans multimèdia, camí cap al transmèdia? La investigadora considera que “els mitjans locals i comarcals s’han de centrar en les audiències, oferint un producte de qualitat a l’entorn digital amb dinàmiques multimèdia, i amb una diversificació de canals, formats i narratives”. També assenyalà que “cal cercar models de negoci que rendibilitzen l’espai virtual“. I conclou que “la missió de l’estratègia digital ha de ser mantenir el lideratge al territori, i que la premsa local i comarcal seguisca essent un actor de proximitat cabdal”. 

Dissabte també es va fer públic el guanyador de la 12a edició d’este mateix guardó, que va ser Santiago Tejedor amb el projecte ‘El periodisme de proximitat davant el repte de la intel·ligència artificial’. La presentació de les intencions del projecte (que s’haurà de presentar l’any vinent) les va fer la professora del Departament de Periodisme de la UAB Cristina Pulido, que forma part del seu equip d’investigació. Cal recordar que el Premi Premsa Comarcal està promogut per l’ACPC, la Xarxa Vives d’Universitats i compta amb el patrocini de CaixaBank.

El darrer reconeixement va ser per a les publicacions que compleixen anys; la primera de totes, la blanenca Recvll, que compleix 100 anys; amb 75 anys, Segarra i Revista de Banyoles; amb 60 anys, Alella; amb 45 anys, El Breny, Sarment i L’Esparver; amb 40 anys, Revista Terrall, L’Informador de Martorell, La Veu de Flix, La Segarra, Dovella i Barret Picat; amb 35 anys, Gol Esports; amb 30 anys, Motònec de Font-Rubí i 777 Comunica; i amb 25 anys, La Portada.

Per acabar, Francesc Fàbregas, va emplaçar a tots els editors assistents, al mes de setembre, per donar el tret de sortida als actes de celebració del 40è aniversari de constitució de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal, a Barcelona. I Oriol Duran, secretari de comunicació del Govern, va acomiadar la Jornada recordant que ell va iniciar-se a la premsa comarcal on, va dir “vaig fer el millor aprenentatge”; i va reivindicant la importància de la premsa local i comarcal i la dels seus periodistes.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

53 + = 56

Últimes notícies