HomeSense categoriaLa prevenció del consum de drogues

La prevenció del consum de drogues

EDITORIAL // Amposta s’ha convertit en la primera ciutat de l’Estat espanyol que ha començat a treballar en la prevenció de consum de drogues, incloent-hi naturalment l’alcohol i el tabac, entre adolescents a través del model islandès Planet Youth, l’eficiència del qual està avalada per les xifres d’una forma incontestable. Islàndia ha assolit una taxa de fumadors adolescents de l’1%, davant del 40% europeu: del 7% de consum d’alcohol (45% a Europa) en l’adolescència i un 6% de consum de cànnabis (16% a la resta d’Europa). El principal repte, atenent a les conclusions del Centre Islandès per a la Investigació i Anàlisi Social i a les previsions que fan des dels Serveis Socials de l’Ajuntament de la capital del Montsià, és promoure activitat per als jóvens i embolcallar-los de valors positius, més enllà de les mesures coercitives. Aportar alternatives. 

Es partix dels resultats d’una enquesta que aboca indicadors preocupants, com ara que alguns jóvens ampostins comencen a beure alcohol i a fumar als 11 anys. Es complementa la informació amb matisos conjunturals que sembla que poden estar estretament vinculats a la situació pandèmica. Com constata la coordinadora municipal de Serveis Socials, hi ha relació entre el malestar emocional i el consum elevat i l’increment de problemes psíquics i emocionals a conseqüència de la crisi sanitària entre els jóvens, i és una tendència general que cal tenir molt en compte i abordar des d’una òptica integral.

Com integral ha de ser la solució des del punt de vista geogràfic. Amposta pot esdevenir referent i la seua experiència servirà per a l’adaptació del mètode islandès a altres indrets, però òbviament l’estratègia contra el consum precoç de drogues, i en general contra el consum, ha de ser supralocal, si més no respecte a la conscienciació i habilitació d’eines d’estudi i tractament, encara que després la posada en pràctica, si parlem per exemple d’articular alternatives perquè els jóvens puguen ocupar el seu temps en activitats que no resulten nocives, puga tindre una materialització majoritàriament local.   

El que volem dir és que el moment de contraatacar és idoni i no es pot quedar en una prova pilot a nivell d’un poble o ciutat perquè la pandèmia i efectes indesitjats del boom tecnològic poden estar multiplicant el problema arreu mentre escrivim estes línies. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies