El poble de la Terra Alta ha organitzat tot un cap de setmana d’activitats a la natura, tastos de vi i espectacles per reflexionar sobre el paper de la dona al món rural.
“Hem complert amb els objectius. D’una banda, hem aconseguit atreure turistes per donar a conèixer el poble, el seu paisatge i els seus productes agroalimentaris i, de l’altra, hem generat espais en els quals visitants i gent del poble hem pogut debatre conjuntament sobre el paper de la dona en el món rural“, explica Núria Mulet alcaldessa de Bot. I és que aquest cap de setmana, aquest municipi de la Terra Altra ha celebrat a primera edició del Cicle Estacions. Arts en viu, ruralisme, vi i teca!, amb una programació pluridisciplinària que ha combinat teatre, dansa, debats sobre el ruralisme, i altres activitats vinculades a la cultura vinícola i la gastronomia. Es tracta d’un cicle amb quatre cites anuals (una per cada estació) que posarà el focus en diversos eixos temàtics vinculats a la vida als pobles.
“Hi ha hagut públic de tota la comarca i això ens ha fet contents, perquè aquest és un projecte té una vocació de fer comarca. També hem rebut visitats de la resta de Catalunya, cosa que ens han permès registrar un bon nivell d’ocupació als allotjaments i les cases rurals“, ha afegit Mulet. Les activitats es van iniciar divendres 1 de març amb un acte inaugural a la Cooperativa Agrícola Sant Josep i en acabar, l’activitat es va traslladar al casal Club Esportiu on els cellers i restauradors del poble van oferir vins i tapes. A continuació, el públic va omplir el cinema del poble per veure l’espectacle Manifest, en el qual la ballarina Mar Grifoll va explorar les pressions estètiques que la societat exerceix sobre les dones. La nit va acabar amb l’emissió en directe del programa de Catalunya Ràdio Les dones i els dies. Dirigit per Montse Virgili, aquest programa diari posa el feminisme al centre del debat i analitza l’actualitat amb perspectiva de gènere. El programa va servir per apropar el micròfon de la ràdio pública a les dones del poble, que van poder explicar el seu testimoni i la seua experiència de vida al món rural.
Dissabte 2 de març l’antiga estació de tren de Bot va ser el punt de partida de la Marxa de la Clotxa, una ruta de marxa nòrdica entre vinyes, oliveres i ametllers amb vistes de la vall del riu Canaletes i el massís dels Ports i en la qual van participar vuitanta-tres persones. La ruta va formar part del Circuit Català de Marxa Nòrdica. A hora de dinar, diversos masos del municipi van obrir les portes a una setantena de visitants per tastar la tradicional clotxa de la Terra Alta. Aquestes petites construccions rurals han estat el marc en el qual autòctons i visitants han compartit taula i converses sobre els reptes de la pagesia, l’agricultura i les singularitats de la vida als pobles.
A la nit, el casal Club Esportiu va acollir l’espectacle de dansa i teatre Cowards de la companyia Angel Duran Performing Arts. Els espectadors locals van agrair poder gaudir al seu poble d’un espectacle de gran qualitat artística i tècnica, que ha estat representat en diversos països d’Europa, Amèrica Llatina i Amèrica del Nord. A través de la dansa, Cowards va aprofundir en el debat sobre la construcció masculina i va qüestionar els mandats de la masculinitat contemporània. La nit va cloure amb una barra de vins.
Ahir al matí es va celebrar una sortida interpretativa pel terme municipal, amb l’objectiu d’entendre la relació que s’estableix entre l’agricultura i la cacera. L’activitat va estar dinamitzada per la Societat de Caçadors amb la participació del biòleg Dani Camacho, tècnic de la Federació Catalana de Caça, així com diversos caçadors de Bot que van exposar pràctiques per afavorir la presència d’espècies i tècniques de caça.
Les activitats s’han combinat amb tastos de vi a l’Alberg Lo Molí de Bot, al Celler Menescal i a la Cooperativa Agrícola Sant Josep per conèixer el procés d’elaboració de l’oli i el vi i aprofundir en les varietats autòctones de la Terra Alta. També s’ha programat un tast a cegues organitzat per Vinomi Rural Experience.
Una programació anual
El Cicle continuarà amb noves activitats a la primavera (del 17 al 19 de maig, sobre la interacció entre l’ecosistema i la pagesia), a l’estiu (del 21 al 23 de setembre, sobre les migracions al món rural) i a la tardor (del 15 al 17 de novembre, sobre les raïls i la identitat). Aquest és un projecte de la regidoria de promoció turística de l’Ajuntament de Bot, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i la Marca Turística Terres de l’Ebre i el Consell Comarcal de la Terra Alta, i compta amb la col·laboració de productors locals i de les empreses turístiques del municipi.