L’Ajuntament de la Ràpita instal·la caixes niu per a ocells comuns i caixes refugi per a ratpenats a diferents punts del municipi per fomentar la biodiversitat. En total es col·loquen un total de 30 caixes, repartides per les zones verdes municipals, els recintes dels centres escolars i el Camp d’Aprenentatge del Delta de l’Ebre.
Tal com afirma el Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals, es coneixen quaranta espècies d’aus i dotze de mamífers que poden usar caixes niu o caixes refugi, entre els quals hi ha la majoria d’espècies de ratpenats que, per una banda, permeten controlar les plagues d’insectes i, per l’altra, són una espècie amenaçada. Les caixes faciliten el refugi i la cria de moltes espècies que fan servir els forats dels troncs vells i grossos de les carrasques, oliveres o garrofers, cada cop menys freqüents, per a refugiar-se o criar.
La presència d’estes caixes niu i refugi, sobretot als recintes dels centres escolars, serveix perquè els infants coneguen que són, quina funció fan i quins beneficis suposa tenir-les distribuïdes pel poble. De la mateixa manera, els permet saber la quantitat de models que hi ha, on s’han de col·locar i quina és la millor manera per fer-ho. A més, les caixes també serveixen per a reduir les poblacions de mosquits.
El regidor de Medi Ambient, Oriol Clos, assegura que “és una iniciativa que neix en la línia de treball que des del govern local estem duent a terme en el marc de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, amb què pretenem fomentar la biodiversitat i ajudar a l’equilibri dels ecosistemes”.