HomeSense categoriaLa Ràpita no es quedava sense les Festes del Carme des de...

La Ràpita no es quedava sense les Festes del Carme des de l’accident del càmping dels Alfacs

EDICIÓ PAPER // La Mare de Déu del Carme, que se celebra el 16 de juliol, és la patrona de la mar i dels pescadors. Any rere any, moltes poblacions del litoral me- diterrani celebren este dia, sovint amb processons marineres. A la costa ebrenca, l’Ampolla i la Ràpita són dos municipis que tenen fermament arrelada esta festivitat. Enguany estes festes també s’han vist afectades per la crisi sanitària del coronavirus. Des de la regidoria de Festes de l’Ampolla han programat alguns actes, sota el lema ‘Diferent forma, mateix esperit’ per tal de no dixar la població sense cap activitat festiva. En canvi, a la Ràpita, la Confraria de Pescadors Verge del Carme ha decidit suspendre tots els actes festius tradicionals en honor a la seua patrona, davant les dificultats per a complir les mesures de seguretat contra la Covid-19. Tant des de la regidoria de l’Ampolla com des de la Confraria de Pescadors de la Ràpita apunten que és la primera vegada després de molts anys que es plantegen suspendre o suspenen directament les festes del Carme.
 

L’Ampolla celebra les Festes del Carme en petit format
La regidoria de Festes de l’Ampolla tenia previst celebrar enguany durant cinc dies, del 15 al 19 de juliol, les festes en commemoració de la Mare de Déu del Carme. Segons explica el regidor de Festes, Lluís Cabrera, tenien programades tres tardes de bous a la plaça, una festa infantil per a ensenyar, entre altres coses, a reciclar als més menuts, durant les nits s’hauria celebrat el ball amb les orquestres, també hi havia organitzada una Festa Imagina Ràdio, una cantada de jotes, i la xaranga hauria amenitzat els carrers del municipi durant estos dies festius. L’arribada de la pandèmia del coronavirus, el posterior desconfinament i l’adopció de les mesures necessàries per a evitar el risc de contagis entre la població, va portar el consistori a anunciar el passat mes de juny que suspenien les Festes del Carme 2020. Un cop passada la revetlla de Sant Joan, en què l’Ajuntament va apostar per organitzar alguns actes alternatius i “va funcionar molt bé”, indica Cabrera, el consistori va decidir modificar i reduir el format d’estes festes tradicionals per al municipi. Esta decisió també es va veure motivada per tractar-se “d’unes dates tan assenyalades” per al municipi i, per això, “no fer res ens sabia greu”. “Són unes festes multitudinàries, en un moment en què l’Ampolla està plena de turistes, la qual cosa dificulta el compliment dels protocols i les mesures de seguretat. Per això hem apostat per fer les festes en petit format, garantint la distància de seguretat i intentant evitar les aglomeracions”, detalla Cabrera.

“És la primera vegada que quasi no celebrem les Festes del Carme”. Lluís Cabrera, regidor de Festes de l’Ampolla

Així doncs, no hi haurà cap tarda de bous, ja que el consistori no pot garantir les distàncies físiques. Sí que s’ha celebrat este dijous la mis- sa a l’Església Parroquial Sant Joan Baptista del municipi, amb una reducció de la capacitat per tal de garantir les distàncies i amb l’ús obligatori de la mascareta, i a la tarda ha tingut lloc la sortida de la Mare de Déu cap al port amb la música interpretada per la Banda Musical Verge dels Prats de l’Aldea. Habitualment, a la processó hi participen les pubilles, les autoritats, la banda i la coral, entre d’altres, que recorren els carrers fins a arribar a les embarcacions i continuar amb la processó marítima. Enguany, però, no s’ha pogut celebrar pròpiament la processó pels ca- rrers, ja que només l’han pogut fer la dotzena de persones encarregades de traslladar la imatge de la patrona des de l’església fins al port, i a cada barca només hi ha pogut anar el pa- tró i un o dos mariners. Un cop acabada la processó marítima el castell de focs artificals era el protagonista de la vetllada, però enguany s’ha vist substituït pel llançament de petards. A la zona del port i durant el pas de la Verge del Carme es va inaugurar un monòlit amb una imatge de la verge amb una senzilla inscripció que deia: “Salve, Mare! Guarda’ns! 16 Juliol 2020”.

Durant el cap de setmana, el consistori ha organitzat tres actes més. Divendres, el jove músic i guitarrista de Sant Jaume d’Enveja, Miquel Rullo, ha tornat a actuar al municipi, per a oferir un concert al port pesquer, en què els assistents han hagut de portar la mascareta i estar asseguts, la qual cosa ha limitat “la capacitat”, apunta Cabrera. Dissabte tindrà lloc una festa infantil de la mà del grup d’animació Art-tic Shows i es clouran les festes amb un espectacle d’ombres xineses. L’Ajuntament de l’Ampolla ha reforçat els controls policials per a evitar concentracions que no estiguen permeses durant els actes, i ha recordat que l’ús de la mascareta i mantenir la distància social és obligatori per a poder participar en tots els actes de les Festes del Carme.

Tot i que des de la regidoria de Festes han buscat alternatives per a no deixar la població sense Festes del Carme, Cabrera ha detallat que “és la primera vegada que quasi no celebrem esta festa. No ens havia passat mai”.
 

Des de fa 42 anys la Ràpita no es quedava sense la processó del Carme 
La Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita ha suspès enguany les festes tradicionals en honor a la seua patrona davant les circumstàncies que imposa la nova normalitat i la dificultat de complir amb les mesures de seguretat contra el coronavirus. “Després de la suspensió de les Festes Majors per part de l’Ajuntament de la Ràpita, des de la Confraria veiem que seria molt difícil celebrar les festes que es fan al Carme”, indicava el secretari de l’entitat, Joan Balagué, que afegia “són actes multitudinaris i això, actualment, comporta un risc per a tots els participants”.

En els últims anys, al municipi rapitenc, la nit abans a la festivitat de la patrona dels mariners, és tradició fer l’ofrena de candeles a la Mare de Déu pels carrers que porten el nom de la patrona, davant del restaurant Can Vicent. El dia 16 de juliol es fa la missa, i un cop acabada, comença la processó pels carrers del barri mariner -el barri del Xicago- que compta amb la participació de les dames i pubilles de l’any anterior que acomiaden, així, la seua representació del poble, també hi van les autoritats, totes aquelles persones vinculades al món mariner, entre d’altres, acompanyats per la Banda de l’Agrupació Musical Rapitenca, finalitzant le recorregut a la Llotja. Allà comença la desfilada de barques per la badia dels Alfacs i es llencen els rams de flors davant l’embarcació que porta la figura de la Verge del Carme, i després es fan a la Llotja els campionats de la morra i de buti. Durant este dia també se celebra l’Homenatge a la Vellesa del Mariner, una iniciativa de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i Estalvi, que, segons explica l’historiador Toni Cartes, “l’edició de 1929 és la primera de la que en tenim constància a la nostra població”. Des de fa uns anys, a més, l’Ajuntament ha aprofitat esta festivitat per a fer l’acte de coronació de les dames i pubilles de les Festes Majors, així com una nit de ball i orquestra.

Enguany, però, els únics actes que s’han salvat han estat, segons explica Balagué, “l’homenatge als jubilats i l’aturada de la flota durant el dia del Carme d’aquells pescadors que continuen en actiu”, ja que, des del passat 1 de juliol, les 41 barques d’arrossegament i les de rastrell estan de veda biològica. És la primera vegada en 42 anys que les barques no surten en processó per la badia ni pels carrers del barri del Xicago, ja que, segons afirma Cartes, no se suspenien les Festes del Carme a la Ràpita des de l’any 1978, quan dies abans de la festivitat, l’11 de juliol va succeir la catàstrofe al Càmping Los Alfaques.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies