HomeMeteorologiaLa Ribera d'Ebre bat el r猫cord de temperatura amb 43'1 en plena...

La Ribera d’Ebre bat el r猫cord de temperatura amb 43’1 en plena onada de calor

La primera onada de calor de l’any ha deixat temperatures de fins a 43 graus a Catalunya, segons ha informat el Servei Meteorol貌gic de Catalunya (SMC). Entre el dimecres 15 de juny i el dissabte 18 el pa铆s s’ha vist plenament afectat per una massa d’aire provinent del nord de l’脌frica que ha provocat una onada de calor “intensa i molt primerenca“, amb valors de temperatura m脿xima de 40 a 43 graus als sectors tradicionalment m茅s c脿lids de l’interior i en trams del prelitoral. El pic es va enregistrar el dimecres a Ribera d’Ebre, amb 43,1 graus. 17 punts de la Xarxa d’Estacions Meteorol貌giques Autom脿tiques (Xema) de Catalunya han superat els 40 graus durant els tres dies que ha durat l’episodi.

L’SMC puntualitza que al llarg de l’episodi s’han registrat pocs r猫cords de temperatura m脿xima, ja que durant l’onada de calor de finals de juny del 2019, la m茅s intensa de les 煤ltimes d猫cades a l’interior de Catalunya, les m脿ximes van ser m茅s altes en general. Per貌 s铆 subratlla que valors de 42 o 43 graus s贸n in猫dits en una primera quinzena de juny.

De fet, valors de 43 graus de m脿xima han estat “hist貌ricament molt rars” a Catalunya, tot i que recentment s’han assolit m茅s sovint, l’agost del 2021, el juny del 2019 i el juliol del 2015. Anteriorment, cal retrocedir fins al juliol del 1994 per trobar valors tan elevats en algun punt del pa铆s.

L’organisme explica que superar els 40 graus durant la primera quinzena de juny 茅s molt excepcional a Catalunya, i recorda alguns episodis locals d’entre 40 i 41 graus a la Ribera d’Ebre del 14 al 15 de juny del 2003 o en alguns sectors de Ponent i del Prelitoral del 13 al 15 de juny del 1981 o del 12 al 13 de juny del 1931.

Sobre aquesta onada concreta, i com ja va passar durant l’onada de calor del juny del 2019 i de mitjan agost del 2021, alguns punts de les comarques de Ponent han superat els 40 graus durant 4 dies consecutius, del dimecres 15 al dissabte 18 de juny. 脡s el cas de la ciutat de Lleida (Segri脿) o de Baldomar (Noguera).

Al llarg de l’episodi, 6 de les 152 estacions de la XEMA amb m茅s de 10 anys de dades han igualat o superat la seva m脿xima absoluta de juny, i en 4 casos (Pant脿 de Riba-roja, Albesa, Batea i Sort) tamb茅 la de tota la s猫rie.

A m茅s, durant l’onada de calor el cel ha estat majorit脿riament ser猫, fet que ha afavorit la pujada de la temperatura di眉rna, per貌 a sectors del Pirineu i del Prepirineu s’han format tempestes de tarda amb una considerable activitat el猫ctrica, en alguns casos gaireb茅 sense pluja, fet que pot haver provocat alguns dels incendis prepirinencs.

M茅s enll脿 d’aquesta onada de calor tan intensa, fa m茅s d’un mes que la temperatura 茅s “clarament superior a la normal” a Catalunya, amb interrupcions molt breus. D’aquest per铆ode c脿lid l’SMC destaca tamb茅 la calorada “excepcional” del 21 i 22 de maig, amb m茅s de 35 graus a molts sectors del pa铆s.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 84 = 91

脷ltimes not铆cies