HomeMedi AmbientLa sequera buida el pantà d’Ulldecona

La sequera buida el pantà d’Ulldecona

La manca de pluges dels últims mesos ha situat l’aigua embassada al pantà d’Ulldecona per sota del 4 % de la seua capacitat, que és d’11 hectòmetres cúbics. L’embassament gairebé s’ha eixugat, tot i que només fa un any les reserves se situaven en 9 hectòmetres cúbics.

Davant d’esta situació, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer manté un cabal ecològic per al riu Sénia, però ha tancat els usos agrícoles i els 600 pagesos actius de la Comunitat de Regants d’Ulldecona s’han quedat sense aigua. Si finalment plou en les pròximes setmanes i es recupera el volum hídric, se podria tornar a permetre la sortida d’aigua per al reg sempre que el cabal de sortida no sobrepasse el d’entrada a l’embassament.

Pel que fa al cabal ecològic del riu Sénia, el Pla Hidrològic del Xúquer de la Confederació Hidrogràfica establix que el cabal mínim ordinari del pantà d’Ulldecona en una situació de sequera ha de ser de 0,05 metres per segon. Està previst que este mes de maig se torne a reunir la comissió de desembassament de la Confederació per a avaluar la situació i determinar quines restriccions caldrà aplicar en cada moment.

Esta situació ha obligat a la Comunitat de Regants d’Ulldecona a recórrer a dos pous per a garantir la supervivència dels cultius. La campanya de reg s’iniciarà el pròxim 15 d’abril i la freqüència amb què se subministrarà aigua dependrà de la demanda i de les provisions hídriques que hi haja en cada moment.

El secretari de la Comunitat de Regants d’Ulldecona, José Manuel Queralt, ha alertat en declaracions a l’ACN que esta operació repercutirà directament als pagesos. “Són dos pous que es van fer per a reg d’auxili, que representaran una tercera part del cabal necessari i un increment de costos que es triplicarà a causa del cost de l’energia, l’electricitat i el gasoil“, ha assegurat. Així, Queralt calcula que es passarà de pagar 0,13 euros per metre cúbic d’aigua a 0,52 euros aproximadament. A més, caldrà sumar-li la demanda dels pagesos, davant una opció que no representa una garantia total d’aigua, si bé l’objectiu principal és el d’assegurar la subsistència dels cultius que s’estenen per unes 1.700 hectàrees. La campanya actual se preveu complicada, no només per la collita, sinó també per evitar la mort d’arbres en l’actual context de calor i sequera.

L’assecament del pantà d’Ulldecona no només afecta la pagesia; als peus de l’embassament fa tres setmanes que s’hi pot veure l’embarcador de caiacs i canoes del restaurant Molí l’Abad. Enguany, l’empresa descarta oferir este servei este estiu llevat que un futur episodi de llevantada aconseguisca reomplir el pantà. El fill dels propietaris del restaurant, en Sergi Muñoz, ha assenyalat que esta circumstància tindrà un efecte en el volum de negoci, tot i que preveu que no siga destacat. “Vindran a veure un dia el pantà sec, però no tornaran a pensar a vindre per a banyar-s’hi. Sí que baixarà un poquet l’afluència de gent, però este estiu s’espera treballar prou bé, tot i perdre esta activitat aquàtica”, ha augurat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 5 =

Últimes notícies