HomeSocietatLa vida a l’Ebre en fase 1

La vida a l’Ebre en fase 1

Les Terres de l’Ebre han viscut la primera setmana en fase 1 de desconfinament i això ha comportat l’obertura més o menys generalitzada de les terrasses dels bars i dels comerços. Les imatges no han estat de normalitat, ni nova ni vella, i es pot dir que han anat fluctuant en funció del grau de responsabilitat individual i col·lectiva de la gent, de tolerància a les mascaretes i a última hora de percepció del perill. El cas és que es pot afirmar que si més no als principals municipis han obert la majoria d’establiments -comerços de productes no essencials, llibreries i altres-.

Les policies locals han patrullat i han mediat en casos flagrants d’incompliment de les mesures de seguretat, però tampoc s’ha projectat la imatge d’estat policial radical que seria necessari per a controlar tota la reactivació que, encara que siga sota mínims, s’ha produït. De fet, fonts dels Mossos mateix admeten que quant al control de la mobilitat -encara no es pot sortir del municipi per a fer esport- cada vegada és més complicat detectar i denunciar infraccions perquè cada vegada les fases del desconfinament van introduint més excepcions a les restriccions i, per tant, oferixen més arguments als infractors. “Qui diu que no pots anar a prendre un cafè a un altre municipi i fer-ho en bicicleta i vestit d’esport? El BOE no ho concreta això”, expliquen les mateixes fonts.

Carrers i terrasses de bar han ofert imatges en què les ganes de sortir al carrer i de retrobar-se amb la gent pesen més que les precaucions que continuen demanant les autoritats sanitàries. També han anat obrint les biblioteques, encara que majoritàriament només per a servei de préstec de documents, algun equipament esportiu amb restriccions i alguns cementiris municipals, com els de Tortosa i Amposta. Les Terres de l’Ebre es mantindran si més no una setmana més en la fase 1 de la desescalada. El Govern ha proposat que les regions sanitàries de Lleida, Girona i Catalunya Central passen també a la fase 1 el dilluns i dixa de moment sense concretar la regió metropolitana de Barcelona. Les regions que es plantegen per a passar ja a la fase 1 estan en risc baix o moderat, una valoració que depèn de diferents paràmetres, com ara la taxa reproductiva de la malaltia, la incidència acumulada en 14 dies o la densitat de població. Estan en risc baix de rebrot els dos àmbits metropolitans, Lleida, Catalunya Central i Tarragona. En risc moderat hi ha Barcelona ciutat, Girona, l’Alt Pirineu i Aran i l’Ebre, amb dades del 9 de maig. Però la consellera de Salut, Alba Vergés, ha matisat que en el cas de les Terres de l’Ebre és un efecte produït pel poc nombre de casos que tenen, i qualsevol salt provoca un canvi.

Poca Immunitat

De fet, a l’Ebre s’hi espera un increment moderat dels casos de positius confirmats en haver començat a fer proves PCR a tots els ciutadans simptomàtics a través de l’atenció primària, just després que s’haja conclòs amb èxit el cribratge a les residències de gent gran i de discapacitats del territori. També cal tenir en compte, a l’hora de ser encara més previngut, que som un territori amb molt poca immunitat, perquè l’estudi de prevalença de la malaltia impulsat pel Ministeri de Sanitat situa la província de Tarragona, és a dir, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, com la quarta província amb menys immunitat de tot l’Estat: s’haurien contagiat només un 1,6% dels ciutadans, amb major incidència en els homes (2,5%) que en les dones (0,8%). L’estudi establix que només el 5% de la població espanyola ha passat la Covid-19 i ha generat anticossos, la qual cosa es traduïx, atenent al balanç oficial de víctimes mortals, en una letalitat de poc més de l’1%, que en canvi seria del 2,2% al Camp i l’Ebre. Percentatge que incrementaria amb les morts en casos sospitosos que només reporta la Generalitat.

Encara queda lluny la reactivació del turisme. Els allotjaments rurals, càmpings i hotels de les Terres de l’Ebre viuen pendents del desconfinament definitiu i la recuperació de la plena mobilitat dels habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona i la resta del país per a reprendre de forma efectiva la seua activitat.

Hotels, càmpings i cases rurals a l’expectativa

Tot i disposar d’autorització per a obrir des del passat dilluns, la immensa majoria d’establiments seguixen tancats. “No ens servix de res fins que no obren arreu de Catalunya”, manifesta el portaveu de l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre, Juanjo Bel. Creuen, però, que el nou escenari podria afavorir el turisme de proximitat i contribuir a reactivar el sector. Sí que han obert alguns hotels que han allotjat temporers del camp o hotels restaurants com el Diego a Santa Bàrbara. El seu propietari, Diego Arasa, es mostrava a l’ACN partidari d’obrir ja, encara que siga amb un terç dels treballadors, i estar “preparats” per quan vingue la gent. Pel que fa al turisme internacional, el fet que el Govern espanyol haja establert que tots els ciutadans procedents de l’estranger hagen de fer 14 dies de quarantena en arribar a Espanya mentre dure l’estat d’alarma no ha caigut gaire bé entre els empresaris turístics.

 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

26 + = 28

Últimes notícies