HomeOpinióL’aigua que no aprofites, l’aprofita el mosquit

L’aigua que no aprofites, l’aprofita el mosquit

OPINIÓ // La proximitat de l’estiu i de les bones temperatures de la primavera desperten l’activitat d’un insecte molt molest que en els últims anys s’ha convertit en un maldecap: el mosquit tigre. Aquest mosquit es caracteritza perquè el seu lloc de cria es troba molt a prop de les persones, aprofitant qualsevol acumulació d’aigua, per petita que siga, al voltant de les nostres cases.
Des del 2010 aproximadament es troba completament establert a les poblacions de les Terres de l’Ebre, una expansió que ha estat gràcies al mateix moviment humà, aprofitant els diferents trajectes diaris amb tren, cotxe, etc. des d’una zona on es trobava establert, i colonitzant així tot el territori.

Des del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) fem tractaments contra els focus larvaris en quatre municipis: Alcanar, la Ràpita, Ulldecona i la Sénia. Però amb els tractaments en espais públics no n’hi ha prou, hem de tenir en compte que només un 20% de les larves es desenvolupen en espais públics, mentre que el 80% ho fa a les llars de la població. És per això, que si cadascú de nosaltres adoptem un seguit de mesures a casa, podrem controlar més efectivament les larves de mosquit tigre. Les larves dels mosquits es desenvolupen únicament si hi ha aigua acumulada, i petites acumulacions d’aigua (fins i tot en un tap de botella!) són suficients. Aquí rau l’èxit de la seua colonització en zones urbanes, i més concretament a la vora de casa, però també és la clau per a evitar el seu desenvolupament. 

I què hem de fer a casa per evitar el desenvolupament de les larves? Doncs, resulta ben senzill, es tracta de revisar detingudament les plantes de casa, els jardins, horts, terrats o balcons, per tal d’identificar qualsevol objecte o element que puga acumular petites quantitats d’aigua (poals, caixes, joguets, plàstics, carretons, etc.) per a eliminar-los, posar-los a cobert o eliminar-ne l’aigua acumulada. També hem de revisar les plantes d’interior i les canals de pluja, així com els objectes més grans que puguem tenir a la vora de casa, tapant-los i sobretot evitant l’acumulació d’aigua en alguna part. Penseu també que els pneumàtics vells són una font d’acumulació d’aigua de pluja o reg, i resulta un lloc ideal per al desenvolupament de les larves. Finalment, en el cas que no puguem eliminar el punt d’aigua, hem de garantir que no puguen accedir-hi els mosquits amb una tela mosquitera ben adaptada al recipient en qüestió, sense deixar cap forat per petit que siga.

Queda clar que el control efectiu d’aquests insectes es basa en el control de les seues larves, donat que els adults és molt difícil eliminar-los, ja que es refugien entre la vegetació i apareixen en moments determinats per a alimentar-se. Són de mida molt petita, 4-5 mm, de color negre amb unes ratlles blanques molt contrastades. Aquests mosquits dipositen els ous a l’interior de recipients, encara que no hi haja aigua, esperant que en algun moment n’hi haja, siga per la pluja o per l’aigua de reg. Llavors aquells ous es comencen a desenvolupar apareixent les larves, que en pocs dies es transformaran amb mosquits adults, les femelles dels quals buscaran l’aportació sanguínia per a desenvolupar una nova generació. En cada posta d’ous d’una femella de mosquit tigre es poden dipositar al voltant de 80 ous.

La problemàtica que generen els mosquits tigre és causada per una banda per les seues picades, que són doloroses i, acostumen a ser reiterades perquè viuen molt prop dels habitatges. D’altra banda, aquests mosquits són transmissors de diferents virus, com són el dengue, zika i chikungunya, que si bé no es troben presents de forma generalitzada a les Terres de l’Ebre, s’ha de mantenir la guàrdia davant aquest fet.

Joan Alginet Aliau
Joan Alginet Aliau
president del Consorci d’Aigües de Tarragona
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

75 + = 80

Últimes notícies