HomeEconomiaL'Ajuntament de Tortosa aprova el préstec que farà possibles les inversions incloses...

L’Ajuntament de Tortosa aprova el préstec que farà possibles les inversions incloses al pressupost municipal

L’Ajuntament de Tortosa ha aprovat, en la sessió plenària ordinària de juny, la contractació d’un préstec a l’entitat financera Cajamar per valor de 9,5 milions d’euros. Esta operació permetrà dur a terme bona part de les inversions previstes en el pressupost municipal vigent, entre les quals, l’arranjament del carrer Cervantes, el milió d’euros per a actuacions de reposició a la via pública, la rehabilitació de la muralla del Rastre, el fortí del Bonet i el castell de Tenasses o l’habilitació d’una sala sociocultural a les antigues naus de la INDO, entre moltes altres actuacions.

L’operació financera arriba just després que la setmana passada l’Ajuntament de Tortosa fes una amortització avançada de 3 milions d’euros d’un altre préstec, als quals cal sumar els 3,1 milions que s’amortitzaran durant tot d’any. Per tant, al 2021 es redueix en més de 6,1 milions d’euros l’endeutament municipal. A més a més, el nou préstec comporta un tipus d’interès molt més avantatjós que l’existent fins ara: es passa de l’1,311% que s’aplicava al crèdit amortitzat, a un nou tipus basat en l’indicador de l’Euríbor més un diferencial del 0,25%. Atès que l’Euríbor continua en valors negatius suposarà que l’interès aplicat al principi de l’operació serà del 0%.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha explicat que l’operació de préstec ha comptat amb 17 ofertes de diverses entitats financeres, fet que evidencia, ha remarcat, “la confiança que genera entre estes entitats el bon estat de les finances municipals de Tortosa, quan altres municipis tenen dificultats per a accedir a operacions d’endeutament”. “I a més”, ha insistit, “amb unes condicions que són bones i que ens permetran estalviar-nos molts interessos, en comparació al préstec que estàvem amortitzant fins ara”. 

Roigé ha recordat que, tot i l’operació de finançament ara aprovada, la previsió del govern de Tortosa és finalitzar el mandat, al 2023, amb un 17,2% menys d’endeutament del que hi havia al moment d’inici del mandat, al 2019: “l’objectiu és tindre unes finances sanejades”, ha reblat.

L’aprovació del préstec ha comptat amb els vots a favor de l’equip de govern (Junts i PSC) i del regidor de Ciutadans, mentre que la resta de grups municipals de l’oposició (Movem, ERC i CUP) hi han votat en contra.

El ple també ha aprovat la despesa de la subscripció del conveni per al manteniment del Banc d’Ajudes Tècniques de les Terres de l’Ebre, que permet posar a l’abast de les famílies més vulnerables l’utilització d’aparells per a la cura de persones amb necessitats, com ara cadires de rodes, llits o crosses, entre d’altres.

La sessió ordinària del ple ha debatut sis mocions presentades pels grups municipals, així com una iniciativa popular, impulsada pel col·lectiu Corembe, per respectar el resultat de la consulta al voltant del monument a la Batalla de l’Ebre i paralitzar-ne el desmantellament. La moció ha rebut el vot a favor de Ciutadans, el vot contrari de Movem, ERC, PSC i CUP, i l’abstenció de Junts per Tortosa.

Tampoc han prosperat les mocions de la CUP, per incloure clàusules socials en els contractes de serveis externalitzats, o la de Ciutadans, per a la millora de la zona esportiva exterior del pavelló del Temple. En canvi, sí que s’han aprovat la moció de la CUP en solidaritat amb Palestina; la de Movem, per establir un control de les mocions aprovades al ple; i, per unanimitat, la de Movem per reprovar els bancs i contra les quotes abusives, i la d’ERC, per a l’adhesió al codi de principis i conductes recomanables en la contractació pública.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

45 + = 53

Últimes notícies