HomeSocietatL'any passat es van recollir a Catalunya més de 3.500 exemplars de...

L’any passat es van recollir a Catalunya més de 3.500 exemplars de l’espècie invasora de la tortuga de Florida

L’any passat es va recollir a Catalunya un total de 3.590 tortugues de Florida (Trachemys scripta), una espècie invasora procedent dels Estats Units i que va arribar a Europa a través de la seva comercialització com a animal domèstic. Es tracta d’una xifra rècord i que s’inclou en la Memòria d’actuacions d’espècies exòtiques invasores 2021-2022, que cada dos anys elabora el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per donar a conèixer les novetats i les principals actuacions de lluita contra aquestes espècies.

Durant el 2021 i el 2022 es van recollir i portar als centres de fauna un total de 6.421 exemplars de tortugues de Florida. D’aquestes, 2.310 van ser cedides per particulars i 4.111 corresponen a campanyes específiques de control de diferents administracions o entitats. El 2022 representa el rècord de tortugues de Florida recollides, amb 3.590 exemplars.

A Catalunya la tortuga de Florida està àmpliament distribuïda per tot el territori, especialment en estanys, canals, rius i maresmes, incloses les aigües de baixa qualitat. Se n’ha comprovat la reproducció en condicions naturals des de 1992, però hi ha indicis que anys abans ja es reproduïa. També se n’ha documentat la reproducció al delta del Llobregat, el delta de l’Ebre i els aiguamolls de l’Empordà. La principal problemàtica associada a la presència de Trachemys scripta al medi natural és la competència i el desplaçament de les espècies autòctones (Emys orbicularis i Mauremys leprosa), per la seva agressivitat i dieta més variada. D’altra banda, altera l’estructura de la vegetació, transmet malalties i paràsits a tortugues natives i altres espècies i suposen un reservori i potencial vector de la salmonel·la.

Fre a l’expansió de la granota toro

La Memòria d’actuacions d’espècies exòtiques invasores 2021-2022 també constata el bon funcionament de les mesures d’erradicació i control desenvolupades pel Parc Natural del Delta de l’Ebre, des de l’inici de la seva detecció, sobre la presència de la granota toro (Lithobates catesbeianus). La granota toro és originària d’América del Nord, la costa l’est des de Mèxic fins a Canadà, però actualment està present en moltes parts del món. A Catalunya es localitza puntualment al delta de l’Ebre. Tot i que l’espècie no s’ha pogut eliminar completament, el nombre d’individus que han pogut sobreviure és cada cop més baix i se n’ha evitat la reproducció.

Aquesta bona evolució en el seu control es constata amb la retirada definitiva de la tanca perimetral de sis quilòmetres del filtre verd, construïda l’any 2018 a l’hemidelta esquerre pel seu control i contenció, que ha deixat la llacuna amb la seva aparença natural.

4,7 milions d’euros

La despesa destinada relacionada amb les espècies invasores durant el període 2021-2022 es xifra en 4,7 milions d’euros. Es tracta d’una anàlisi econòmica aproximada que s’ha elaborat amb la informació econòmica aportada per les administracions i entitats que treballen en aquest àmbit (Generalitat, fons europeus, diputacions, Ministeri, ajuntaments, associacions, empreses i consorcis, entre altres).

L’import més alt correspon a les actuacions de control, que s’emporta el 85% del total del pressupost de les actuacions durant el període 2021-2022. Entre les espècies amb més despesa destaca el cargol poma, amb una inversió que suma uns 10 milions d’euros des de l’any 2015.

Implicació de tots els agents

La lluita contra les espècies invasores implica moltes institucions, entitats ambientals, centres de recerca i organismes. A Catalunya, l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, que defineix que defineix el full de ruta de les polítiques de conservació de la natura fins el 2030, assenyala la lluita contra les espècies invasores com un objectiu estratègic. En aquest sentit, eines com el projecte de recerca EXOCAT, que permet disposar d’una radiografia acurada de la situació i millorar les estratègies de prevenció i control de les invasions biològiques a Catalunya, la Xarxa d’Alerta, els programes i plans estratègics específics i, sobretot, la tasca de conscienciació, educació i formació de la ciutadania són fonamentals per lluitar contra la seva expansió.

Així mateix, durant aquest període s’ha impulsat el Manual de valoració i priorització d’actuacions de gestió d’espècies exòtiques invasores a Catalunya i el Manual per a l’anàlisi de riscos d’espècies exòtiques a Catalunya, adreçats a entitats i administracions per dotar-les d’eines útils per a una millor planificació i control de la lluita contra invasores.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

25 + = 33

Últimes notícies