HomeSalutL'APP Salut + Social i l'Escola del Cuidar, els dos projectes exemple...

L’APP Salut + Social i l’Escola del Cuidar, els dos projectes exemple d’atenció integrada que ja funcionen a Amposta

El Govern de la Generalitat va aprovar la setmana passada impulsar el desplegament territorial de l’atenció integrada social i sanitària a Catalunya amb l’objectiu d’atendre de la millor manera possible les persones grans, amb discapacitat, amb malaltia mental i, en general, totes les persones amb necessitats complexes.

Aquest desplegament parteix de set experiències en què els sistemes social i sanitari ja treballen conjuntament per reforçar-los i que serveixin de model a la resta de Catalunya. Entres els set territoris exemple –que s’han triat a partir de més de 100 iniciatives detectades- hi ha dos projectes que es desenvolupen a Amposta. La resta són el Prat de Llobregat, Barcelona, Manresa, Osona, Garrotxa/Ripollès i el Gironès.

És per això que els consellers de Salut, Manel Balcells i Díaz, i Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, s’han desplaçat fins a la capital del Montsià, on han explicat com funcionen aquests dos programes i com es planteja des del Govern l’atenció integrada social i sanitària.

En la seva intervenció, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que el desplegament territorial d’atenció integrada social i sanitària parteix de set territoris amb unes experiències concretes, com les d’Amposta, -que ha qualificat d’“exemplars”-, i ha assenyalat que “totes s’avaluaran i veurem quines són les que seran sistèmiques, replicables, a tot Catalunya”. En aquest sentit, ha remarcat que l’objectiu és que “tota la població tingui la mateixa equitat d’accés a uns recursos integrats, sobretot a nivell domiciliari”.

Balcells també ha recordat que al pressupost per a l’any 2023 s’ha inclòs una partida d’un milió d’euros per a cadascun dels set territoris per ajudar precisament a desplegar els diferents projectes.

El projecte Salut + Social es va posar en funcionament el 2014. Amb l’ajuda d’una app desenvolupada per la gerència territorial de l’ICS Terres de l’Ebre, es posa en contacte el centre d’assistència primària i els serveis socials bàsics de l’Ajuntament d’Amposta per garantir l’atenció més adient a les persones usuàries –amb perfil de malaltia crònica avançada i altres patologies d’alta dependència- i els seus cuidadors.

Els professionals, a banda de compartir dades i agilitar gestions mitjançant l’app, disposen d’un servei de missatgeria que garanteix la comunicació a l’instant. Però a més s’han format comissions de treball que han permès funcionar com un sol equip que atén a la persona en diferents necessitats i s’han pogut conèixer entre ells, cosa que abans no passava.

Amb aquesta forma de treballar, es pretén crear un procés específic d’atenció i integral a les demències, ictus i patologies amb elevada dependència; fer prevenció; evitar duplicitats i contribuir a la sostenibilitat dels sistemes, entre d’altres.

Pel que fa l’Escola del Cuidar, segons ha explicat el conseller Campuzano, és un projecte que es va posar en marxa el 2018 i en què treballen conjuntament l’atenció primària, els serveis socials bàsics i l’associació de familiars d’Alzheimer. Posa l’accent en formar, acompanyar i tenir cura de les persones cuidadores de persones diagnosticades de deteriorament cognitiu lleu i moderat.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano ha afirmat que “l’experiència que ha nascut des dels professionals d’Amposta ha d’esdevenir sistèmica arreu del país. Cuidar els cuidadors és un dels principals reptes que tenim i l’abordem per enfortir l’Estat del Benestar”.

La valoració d’aquest programa ha sigut tan positiva que ha esdevingut un recurs de referència i ha fet el salt a altres municipis de les Terres de l’Ebre.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

57 + = 66

Últimes notícies