HomeSocietatL'Associació Sediments es presentarà com a acusació particular en la denúncia a...

L’Associació Sediments es presentarà com a acusació particular en la denúncia a Endesa per la presa de Riba-roja

L’Associació Sediments es presentarà com a acusació particular en la querella que van portar a la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona contra la companyia Endesa, per la falta de manteniment de la presa de l’embassament de Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre). Ho faran de la mà de Juristes per les Llibertats, amb l’objectiu de fer prosperar la denúncia. Per fer front a les despeses, l’entitat editarà un conte a través d’una campanya de mecenatge. Parla sobre la conservació dels ecosistemes fluvials i els deltes, i també de les grans avingudes d’aigua que se solen produir cada segle als rius. ‘La Gran Riuada’ és el nom del llibre que ha escrit Josep Juan Segarra, membre de l’Associació Sediments, i que ha il·lustrat Agustí Sousa.

Segons ha explicat Josep Juan Segarra, membre de l’Associació Sediments, els està sent molt difícil saber en quin punt es troba la denúncia que van presentar al Ministeri fiscal, des que el cas va es va traspassar de la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona a la Fiscalia de Tortosa. L’entitat ha intentat reunir-se o contactar amb la fiscal sense èxit. Amb la intenció de tenir accés a la informació i que la querella “tiri endavant”, l’entitat ha decidit presentar-se com a acusació particular amb el suport de l’associació ebrenca Juristes per les Llibertats.

Segarra ha recordat que les denúncies es basen en informes científics que, en el cas dels encarregats a la Universitat de Saragossa i d’Extremadura, han tingut un cost de 2.500 euros – un preu ajustat per parts dels autors perquè els ha encarregat una associació. El primer informe el va elaborar César González Cebollada sobre la situació de perill en què creuen que es troben les preses del tram final de l’Ebre, i el segon és obra de Pedro Brufao Curiel sobre la caducitat de les concessions de les hidroelèctriques i els incompliments normatius que presumptament està cometent Endesa.

Mecenes per a un conte infantil

Per fer front a aquesta i altres despeses –com la petició d’extinció de la concessió de la presa de Flix-, l’Associació Sediments ha engegat un nou projecte que servirà per recaptar fons i també per a la conscienciació de petits i grans sobre la formació dels deltes i la conservació mediambiental dels rius, així com també sobre els impactes “de les revolucions”.

‘La Gran Riuada’ és un llibre infantil amb textos de Josep Juan Segarra, acompanyats de les il·lustracions d’Agustí Sousa i de música. A través de codis QR, es poden escoltar tres cançons, dos fetes per a aquesta història, de Lia Sampai i Adrià Pagès, i la de Maria Mingorance i Isabelle Laudenbach, i la cançó ‘Sediments’ Laura Guarch i Chris Murphy (de l’àlbum Krëodykia, 2021).

L’Associació Sediments vol imprimir un miler d’exemplars i han iniciat una campanya de mecenatge a través de la plataforma Verkami per aconseguir 2.000 euros (dels 3.400 euros des pressupost). Dissabte passat, el Casal d’Amposta es va omplir en la presentació de la campanya, la qual es va fer amb música en directe, un taller de pintura i un conta contes.

El llibre infantil ‘La Gran Riuada’ es vendrà a 12 euros, però tindrà un preu més reduït per a biblioteques i escoles, i també per a les llibreries del territori, que és on es vendrà. I és que com ha remarcat Juan Segarra, és un “llibre Km0 i d’economia circular”. La campanya per fer-se mecenes acaba el 15 de novembre (s’ofereixen nombroses recompenses) i es preveu tenir el llibre imprès i a la venda a principis del mes de desembre.

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 68 = 78

Últimes notícies