HomeEspecial 8ML’Ebre es prepara per a viure un altre 8-M ple de reivindicació...

L’Ebre es prepara per a viure un altre 8-M ple de reivindicació feminista

Un any més, la reivindicació feminista tornarà a emplenar els carrers per a demanar la igualtat efectiva entre hòmens i dones.

Així, tornarà a reclamar-se l’equiparació salarial entre hòmens i dones, que els treballs més feminitzats dixen d’estar més precaritzats, que es trenque el sostre de vidre d’una vegada per totes, que s’implementen més mesures per tal de garantir la conciliació laboral i familiar, i també l’equitat de les cures, que s’acaben els cànons de bellesa que s’imposen al sexe femení i també els estereotips de gènere, i que les dones puguen viure amb plena llibertat.

I és que encara avui dia les dones no tenen tots els drets garantits, patixen situacions discriminatòries i tampoc poden optar a les mateixes oportunitats.

‘Ets feminista’

Este és el lema d’enguany de la Generalitat de Catalunya, que busca poder parlar sobre què vol dir ser feminista. “Sempre estem parlant d’avançar cap a la normalitat feminista i, d’alguna forma, volem reflexionar sobre què és ser feminista, perquè, sovint, passa que som feministes i no ho sabem”, detalla la directora territorial d’Igualtat i Feminismes a l’Ebre, Mar Lleixà.

Reduir les desigualtats que viuen les dones, posar fi a les discriminacions, alçar la veu per cobrar menys per fer la mateixa feina, o que les feines més feminitzades dixen d’estar més precaritzades, tot això vol dir ser feminista, com també ho és reivindicar que, encara ara, la major part de les càrregues del treball domèstic o de la cura de fills i persones dependents recaiguen sobre les dones”.

Així, la campanya i la declaració institucional busca reflexionar sobre les qüestions discriminatòries que afecten el dia a dia de les dones, parlar sobre tot allò que la normalitat feminista ha d’incloure com és que ha de ser antiracista, transinclusiva, sense discriminacions per raó d’orientació sexual, d’edat, de classe social, de nacionalitat o de discapacitat.

Acte institucional

Enguany, l’acte institucional de la Delegació del Govern a l’Ebre va celebrar-se a Vinebre, el dimarts 7 de març, a les 12.30 h, i va comptar amb la participació de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí.

Les periodistes Judit Camacho i Laia Viñas, que van conduir l’acte, van entrevistar diferents dones i representants del teixit associatiu, cultural i social de les Terres de l’Ebre, com Mireia Grangé, del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, Fina Ambrós, de l’entitat Barreres Fora, l’artista Antònia Ripoll, i Leticia Santos, nascuda a Honduras i que actualment residix a Arnes. Després, la lectura de la declaració institucional ‘En els feminismes, tot és començar’ va anar a càrrec d’associacions de dones de la Ribera d’Ebre, com l’Associació de dones de Flix i l’Associació de dones de Vinebre.

Finalment, la cantant ampostina Clàudia Xiva i el músic Josep Lanau van ser els encarregats de cloure l’acte. En este sentit, Lleixà apunta al fet que “volem començar amb un acte que dixe de ser purament reivindicatiu, que encara ho ha de ser, i que puga ser un acte de celebració. Això encara és un desig, però estem fent camí en este sentit”.

Arreu dels municipis ebrencs s’han organitzat diversos actes vinculats amb el Dia Internacional de les Dones. Per exemple, l’Ajuntament d’Ulldecona, un any més, ha preparat una programació especial durant tot el mes, en què hi haurà entrevistes a les dones científiques d’Ulldecona, l’obra de teatre Si tu te’n vas, de la companyia Pepa Plana, xerrades amb Rosa Cabús, llicenciada en medicina i cirurgia i membre del Cos Nacional de Metges Forenses o l’actriu Ariadna Chillida, i diverses sessions de defensa personal per a dones, entre d’altres.

Alguns dels actes que tindran lloc este mateix dimecres 8 de març, com l’obra Femin(ISMES), de la cia. Sinergia a l’Aula Magna del Campus de la URV; l’acte institucional que tindrà lloc a la plaça de l’Ajuntament d’Amposta, o la presentació del llibre Dones Ebrenques, a càrrec de l’autor, Albert Curto, al Casal Cívic d’Amposta. A més a més, hi haurà la caminada popular per la Via Verda, que convoca cada any l’associació En Clau de Dona, el dissabte 11 de març, a Amposta.

‘Sense feminisme no hi ha futur’

D’altra banda, l’Assemblea Vaga Feminista ha convocat una manifestació unitària este dimecres 8 de març, que arrancarà, a les 19 h, des de la plaça Barcelona de Tortosa, després de la lectura del manifest del col·lectiu feminista. Enguany, la convocatòria per a prendre els carrers porta per lema ‘Sense feminisme no hi ha futur’.

En este sentit, des del col·lectiu han apuntat que “davant l’auge de l’extrema dreta, defensem que el feminisme és el camí organitzat per a transformar el present i poder tenir un futur digne”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 7 =

Últimes notícies