HomeEconomiaL'economia de la demarcació tarragonina es recuperarà de l'impacte de la covid...

L’economia de la demarcació tarragonina es recuperarà de l’impacte de la covid a partir de la primavera vinent

L’economia de la demarcació de Tarragona no es recuperarà de l’impacte de la pandèmia fins passat el primer trimestre de l’any vinent. Així, ho ha apuntat Josep Oliver, catedràtic emèrit d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i director de l’Anuari Econòmic Comarcal BBVA 2022. L’estudi, presentat aquest dilluns, destaca que el Camp de Tarragona va liderar l’any passat la recuperació econòmica a Catalunya amb un avenç del 7,4% del Valor Afegit Brut (VAB). La millora es deu als “bons” resultats del sector terciari i de les manufactures, després de la “forta” caiguda patida el 2020. Amb tot, els registres encara estan lluny de tornar a les xifres prepandèmiques. L’Ebre també millora amb un augment del 5,1% del VAB.

Segons Oliver, el creixement d’aquest quart trimestre respecte al tercer pot ser “zero” i aquesta “frenada” es podria allargar durant els primers mesos de l’any vinent. “Si la covid no rebota i la guerra d’Ucraïna no ho esbotza de nou, hauríem d’entrar en una fase de reabsorció total de les pèrdues que queden pendents de superació del xoc de la pandèmia a partir de la primavera“, ha afirmat l’expert. En la presentació de l’Anuari Econòmic Comarcal 2022 de BBVA, Oliver ha explicat que les comarques tarragonines i gironines va ser les que van patir caigudes més significatives en plena pandèmia, però també són les que encapçalen la recuperació econòmica.

De fet, el creixement del Camp de Tarragona s’ha situat aquest 2021 en el 7,4%, sent el més elevat de Catalunya (6,3%), mentre que les Terres de l’Ebre han registrat un 5,1%, xifra lleugerament per sota de la mitjana catalana. En concret, l’informe econòmic indica que els serveis privats del sector terciari, com són els comerços, l’hostaleria, la restauració, els transports, les activitats artístiques i recreatives, entre d’altres, són els que han propiciat la recuperació, amb una millora d’un 11% del VAB. Aquests sectors van patir una caiguda del 27,4% fa dos anys.

A tall d’exemple, Oliver ha subratllat que la Costa Daurada va assolir 4,2 milions de pernoctacions i que per l’aeroport de Reus van passar uns 158.000 passatgers. Ara bé, la recuperació d’aquests àmbits encara estan lluny de les xifres de l’any 2019, quan es van aconseguir 9,8 milions de pernoctacions i un milió de viatgers. L’estudi també assenyala la recuperació de l’activitat industrial en un 7,1%, i el de les manufactures en un 10,2%. En aquest sentit, el director ha destacat el creixement de les indústries alimentàries i de les químiques.

La química té un pes molt rellevant, especialment al Tarragonès, i el seu creixement ha estat dels importants del país; la química ha recuperat el paper tractor que té del sector industrial, dit això, s’ha de recordar que els sectors dominants en la nostra economia continuen sent els serveis“, ha afegit. A més, també ha remarcat que les exportacions de la demarcació tarragonina han crescut un 27% l’any 2021, registrant una xifra “record” de 9.900 milions d’euros.

El sector de la construcció també registra gairebé un 2% d’augment, tot i que en l’estudi s’apunta que es tracta d’una recuperació “totalment insuficient” per compensar la “forta pèrdua” -d’un 11,4%- de l’any 2020. Pel que fa al primari, l’avenç és del 10,2%. Per àmbits, l’agricultura va créixer d’un 4,1%, la ramaderia un 18,7% i la pesca un 8,9%. En canvi, el sector energètic va caure un 7,5%.

A les Terres de l’Ebre, 5,1% d’augment

A les comarques ebrenques el VAB va augmentar un 5,1%, segons indica l’anuari. El sector terciari és el que més s’incrementa amb un 8,6%, mentre que la indústria i la construcció es xifra en un 1,7%. En el cas dels serveis és de 8,6%, situant-se per sobre de la mitjana catalana, i reflectint la “intensa alça” de l’11,1%. De fet, la dinàmica positiva d’aquests serveis es deu a la recuperació de les pernoctacions hoteleres que, després de la “forta contracció” – de 624.000 del 2019 a 330 milers el 2020-, va créixer d’un 61%, fins a 532.000 pernoctacions.

Pel que fa a la millora del VAB industrial, les produccions energètiques, d’aigua i reciclatge que, amb un pes del 71% del VAB del sector, es van contreure un 2,5%, mentre que les manufactures van créixer amb força. L’informe també destaca la millora en l’agricultura d’un 6,2% i la davallada de la ramaderia, xifrada en un 2,5%.

Retorn a les xifres prepandèmia

El director de l’estudi ha afirmat que l’economia del Camp de Tarragona s’ha recuperat “molt” però que encara li queda vuit punts per assolir els nivells de valor afegit d’abans de la pandèmia. “És un creixement molt fort i necessitarem els mesos de 2023 per dir que el xoc de la covid ha estat reabsorbit”, ha reiterat. En el cas de les terres ebrenques, Oliver ha detallat que la caiguda va ser menor, per la qual cosa, la recuperació ha estat “menys intensa“. “El balanç global és lleugerament més positiu, falta al voltant d’un 5%. L’any 2021, no hi ha cap vegueria que hagi superat la crisi“, ha tancat l’expert.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 5 =

Últimes notícies