Més de 4 milions d’euros d’impacte econòmic a les Terres de l’Ebre, el 60% dels quals a Amposta; 24 cooperatives creades; 4.500 hores d’acompanyament a projectes d’economia social o ajuda mútua; o 176 persones i 240 projectes i iniciatives que han rebut suport. Aquestes són algunes de les dades del balanç 2017-2024 del Servei d’Economia Social de l’Ajuntament d’Amposta, gestionat a través de l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic del Sindicat. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, destacava que “les dades avalen que l’economia social és important i està en creixement i continuarem treballant per ser un referent en desenvolupament social i sostenible per donar sortida a molts projectes que estan permetent el retorn de talent al territori i la creació de llocs de treball qualificats“. Des de l’Ajuntament també es treballa en aquesta línia, des del parc d’habitatge públic de la mà d’entitats del tercer sector, els horts socials i comunitaris, l’Educació 360, les subvencions dels espais coworking o el model de lleure de la mà de cooperatives i fundacions.
El coordinador de l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre, Marc Poy, deia que “en els primers anys de l’Ateneu hem fet arribar a la ciutadania que l’economia social està formada per entitats i persones que posen les persones al centre de l’objectiu, per damunt del capital. A través de la col·laboració publicoprivada i la formació, la consolidació i la creació de xarxes, hem pogut construir una xarxa d’entitats, projectes i cooperació per donar sortida a moltes iniciatives“.
De fet, des del Servei d’Economia Social destacaven que “l’economia social no pretén substituir el model econòmic actual, sinó oferir una alternativa que generi més valor afegit i teixit social, des dels productes km 0 a l’associacionisme“. Des de l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic, de la mà de les entitats que formen part de la xarxa, es treballa per fomentar el consum conscient i de proximitat, l’economia circular, la mobilitat sostenible, l’impuls de grups d’ajuda mútua i altres formes de cooperació.
Set anys treballant per l’economia social
El passat 23 d’octubre Amposta va ser la seu de la trobada de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS), on es va posar en valor la trajectòria com a ciutat en el camp de l’economia sostenible. L’any 2017 va néixer l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre, amb l’Ajuntament d’Amposta com a membre impulsors i, dos anys després, Amposta s’incorporava a la XMESS, de la qual també en forma part Ulldecona, i Tortosa està treballant per incorporar-s’hi. El 2021 es creava el Servei d’Economia Social de l’Ajuntament d’Amposta, vinculat a l’àrea d’Economia Social de l’Ajuntament i, el 2022, naixia l’Era- Comunalitat urbana, també amb la col·laboració de l’Ajuntament.
L’ecosistema de l’economia social a les Terres de l’Ebre està integrat per l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre, la Fundació els 7 d’Astres i l’Era Comunalitat Urbana, de la qual formen part ACISI, FITES, Racó de la Festa i l’Ajuntament d’Amposta.