HomeCulturaLes 8es jornades del patrimoni literari ebrenc abordaran la importància del 'Llibre...

Les 8es jornades del patrimoni literari ebrenc abordaran la importància del ‘Llibre de les Costums de Tortosa’

Del 14 al 19 de novembre, la biblioteca municipal Marcel·lí Domingo de Tortosa abordarà la importància històrica del ‘Llibre de les Costums de Tortosa’. Ho farà en les octaves jornades del Patrimoni Literari Ebrenc, que se centren en este codi jurídic, el primer que va ser escrit en català, del qual enguany se’n commemoren els 750 anys de la compilació.

Les ponències, a càrrec d’especialistes en diferents vessants relacionats amb l’obra, aprofundiran sobre el context històric de l’època durant la qual es va redactar, una aproximació al dret tortosí, així com una visió filològica i de la cultura jurídica, entre altres aspectes.

Les jornades comptaran amb la participació de ponents com ara Josep Serrano, doctor en Dret i professor de la facultat de Dret de la Universitat Internacional de Catalunya; Albert Curto, director de l’arxiu històric comarcal de les Terres de l’Ebre; Josep M. Alanyà, prevere i historiador; Cinta Accensi, escriptora, graduada i màster en Dret i professora de secundària; Lluís Pegueroles, advocat; Vicent Garcia, professor titular i d’Història del Dret a la Universitat Jaume I de Castelló; Lluís Gimeno, filòleg i professor de la Universitat Jaume I de Castelló; Tomàs de Montagut, catedràtic d’Història del Dret i de les institucions a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona; i Àngels Massip, filòloga.

A més a més, dissabte 19 al matí tindrà lloc una ruta literària que sortirà a les 11 h des de la biblioteca i que conduirà la professora Cinta Accensi.

A més a més, durant la setmana de les jornades, la biblioteca tindrà exposats a la primera planta de l’equipament municipal els exemplars que conserva al seu dipòsit de diferents reedicions del ‘Llibre de les Costums’.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha assenyalat que “coincidint amb el 750 aniversari de la compilació del text, des de l’Ajuntament volem promoure actes que ens ajuden a entendre el pes que ha jugat en el dret no només de la ciutat sinó també a nivell de país, i donar-lo a conèixer a totes les generacions de la nostra ciutat“. L’alcaldessa ha recordat que, just fa dos setmanes, el 24 d’octubre, Tortosa va acollir el tret de sortida dels actes que durant tot l’any tindran lloc al país per a commemorar els 750 anys del Llibre de les Costums i també del Consolat del Mar, institució sorgida a partir del capítol que el codi jurídic tortosí dedicava a les costums del comerç marítim.

Les jornades del Patrimoni Literari Ebrenc són d’accés lliure. La programació es pot consultar al web de l’Ajuntament: www.tortosa.cat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 6 =

Últimes notícies