Les captures de cranc blau es mantenen respecte a l’any passat, però ja han doblat el seu preu a la llotja de Sant Carles de la Ràpita (Montsià). Actualment el quilo es ven a 7,35 euros, el doble que fa una setmana. El preu d’aquest crustaci també ha crescut més d’un euro de mitjana respecte al 2020, tal com ha destacat el secretari de la confraria, Joan Balagué. La proximitat amb les festes nadalenques ha disparat el valor del peix fresc, una tendència que es repeteix cada any al conjunt de llotges catalanes. En el cas de Cambrils, s’espera que l’augment més notori arribi a partir de dimecres. La secretària de la confraria cambrilenca, Clàudia Masdeu, ha apuntat que els escamarlans, gambes i rap seran les espècies amb més demanda.
A la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita, la mitjana de captures de totes les espècies se situa entre les dotze i catorze tones diàries de peix. Balagué ha assenyalat que amb l’arribada de les vacances nadalenques, el preu acompanya a aquestes dades de pesca. Pel que fa al cranc blau, pocs dies abans d’acabar l’any, es preveu que s’arribi a xifres similars del 2020, quan es van pescar 269 tones. De moment, ja s’han capturat 234 tones i diàriament es pesquen entre 1.000 i 2.000 quilos. El preu d’aquest crustaci també s’ha incrementat de mitjana prop d’1,20 euros al llarg de l’any.
Es dona la circumstància que aquesta espècie, que no es va comercialitzar fins el 2016, ha aconseguit desbancar la galera tant en vendes com en captures. Avui en dia, un dels mercats amb més demanda per aquesta espècie de cranc és l’anglès, tal com ha destacat el secretari de la confraria. Per la seva part, les galeres es paguen més cares -4,56 euros les normals i a 6 euros les ouades- a causa de la rebaixa de captures i una major demanda.
En el cas dels llagostins dels pescadors rapitencs, l’augment de captures ha repercutit en el preu, que ha disminuït lleugerament respecte a anys anteriors. Habitualment aquest crustaci es ven a uns 21,5 euros el quilo, un import que ha pujat fins als 35 euros a mitjans de desembre amb una demanda que es manté gràcies als àpats familiars. Durant el 2020, en ple confinament, es van pescar 34 tones, una xifra que enguany ha crescut fins a arribar a les 51 tones, disset més que l’any anterior. Balagué ha remarcat que malgrat la qualitat del producte, s’està venent “bastant barat“.
Preocupació davant l’increment de costos
La pujada del preu dels combustibles s’ha convertit en un maldecap per als pescadors d’arreu de la demarcació, que veuen amb preocupació l’increment del cost de sortir a la mar. Balagué i Masdeu coincideixen que el preu actual del peix fresc permet mantenir els marges de negoci, però alerten que aquesta tendència podria canviar si els carburants s’encareixen. Una situació que se suma a la nova normativa europea que rebaixa els dies de pesca, que segons el sector, pot portar al límit a moltes barques.
La vaga convocada inicialment pels transportistes per al 20 i 22 de desembre també representava fins fa unes hores un neguit entre les llotges. En aquest sentit, Balagué ha subratllat que l’amenaça de la patronal de no treballar a principis de la setmana vinent ha comportat que clients de la llotja rapitenca compressin una mica més del que tenien previst per evitar possibles problemes d’abastament. Finalment, després d’arribar a un acord amb el govern espanyol, els pescadors sortiran a la mar dilluns com és habitual.