HomeAgriculturaLes gelades malmeten la fruita de pinyol al nord de la Ribera...

Les gelades malmeten la fruita de pinyol al nord de la Ribera d’Ebre

Les gelades durant el passat cap de setmana han malmès pràcticament tots els cultius de fruita dolça de pinyol a la zona nord de la Ribera d’Ebre.

Les temperatures sota zero durant les matinades del 2, 3 i 4 d’abril i sense boires han arrasat els primers brots dels arbres fruiters, principalment, presseguers i cirerers, però també d’altres com albercoquers, pruneres i també noguers i ametllers.

Els pagesos n’estan quantificant els danys, però ja es coneix que a les zones amb més afectació s’ha perdut pràcticament tota la collita.

Els municipis més afectats han estat la Torre de l’Espanyol, Vinebre, Ascó, Riba-roja d’Ebre i Flix, però també ha tingut afectacions en alguns conreus de la zona sud de la comarca, com a Benissanet, Garcia o Móra d’Ebre.

El responsable sectorial de fruita dolça d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, Jaume Miquel Aleu, assegura que “una gelada com esta no s’havia produït en les últimes dècades a estes alçades”, just quan pràcticament tots els fruiters ja havien florits i començaven a brotar. Aleu lamenta que “han estat tres nits consecutives de gelada, les afectacions de les quals són molt elevades” i, per tant, “en molts indrets pràcticament no sortirà a compte collir” perquè el cost dels productes agraris i el combustible superarà el preu de venda de la fruita.

Està previst que durant la propera setmana, els tècnics del Departament d’Agricultura i Medi Rural de la Generalitat, i també les assegurances, es desplacen a la comarca per a valorar-ne els danys. “Cal una resposta ràpida de les administracions davant un sector que cada vegada es veu més perjudicat pels preus, el clima i la falta de suports”, ha lamentat Aleu.

Les afectacions també han estat elevades al Segrià, sobretot a la zona sud i més propera a la Ribera d’Ebre, com és el cas de Maials, Seròs o Aitona. Pel que fa a la Terra Alta, l’estat de repòs de la vinya durant l’hivern ha fet que -en principi- no hi haja hagut grans afectacions a les finques.

Des del sindicat JARC han reclamat també ajuts directes per als afectats per les gelades, sobretot per a injectar liquiditat. L’entitat assenyala que alguns productors acumulen afectacions en tres collites consecutives i “ja no poden fer front a més pèrdues ni assumir més crèdits”. Així mateix, JARC traslladarà al Departament d’Acció Climàtica i al Ministeri d’Agricultura la necessitat de revisar les assegurances pel que fa al fred, perquè “no responen a la nova realitat del canvi climàtic”.

En l’àmbit polític, el grup parlamentari de Junts demanarà la declaració de zona catastròfica per a les zones més afectades. La petició ja s’ha fet arribar a la consellera d’Acció Climàtica i Medi Rural, Teresa Jordà, i properament presentaran dos iniciatives legislatives al Congrés i al Senat. També sol·licitaran mesures extraordinàries per a fer front a la crisi de preus que patix el sector

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 58 = 63

Últimes notícies