HomeEconomiaLes gelades malmeten tota la fruita de pinyol del nord de la...

Les gelades malmeten tota la fruita de pinyol del nord de la Ribera d’Ebre

A les Terres de l’Ebre, les gelades dels últims dies han tingut afectacions “importants” als cultius del nord de la Ribera d’Ebre i també, amb menys impacte, en altres municipis de la resta de la comarca i de la Terra Alta.

Les baixes temperatures han afectat la pràctica totalitat dels arbres de fruita de pinyol als municipis de la Torre de l’Espanyol, Vinebre, Ascó i Flix. Ametllers, presseguers, albercoquers i cirers ja havia florit o fins i tot tenien la fruita “quallada“.

S’han registrat temperatures de fins a menys cinc graus que han fet ineficaces les tècniques per evitar les gelades d’alguns pagesos.

A la Terra Alta, el repòs hivernal de la vinya l’ha protegit, però no es descarta que hi haja cultius d’ametllers afectats.

Com ha assenyalat Jaume Aleu, reposable de la fruita dolça d’Unió de Pagesos a la Ribera d’Ebre, en vint anys de professió no havia viscut una gelada com esta i menys ben entrada la primavera. Tot i que no és insòlita, feia dècades que no es veia res similar als municipis del nord de la comarca.

L’albercoc és dels cultius més afectats, així com la cirera o la pruna, sobretot perquè si el fruit que se salva a l’arbre és poc, no serà rendible continuar mantenint el conreu i fer la collita –com també pot passar amb els ametllers-. “Si baixes de certa quantitat, sobre el 20%, val tants diners conrear-lo, que es deixa perdre perquè el cost és més alt que el benefici. Ni que haja quedat alguna cosa, no val la pena” ha recordat Aleu.

La davallada de producció global de la fruita de pinyol serà important a la Ribera d’Ebre. El problema és que els arbres ja havien iniciat o fins i tot finalitzat la floració. “He vist fotografies de companys amb termòmetres a cinc graus sota zero i al meu he registrat menys tres graus i durant molta estona. Això és molt i molt negatiu”, ha explicat. A la part baixa de la Ribera d’Ebre, també es té constància d’algunes afectacions menors a Tivissa, Ginestar, Benissanet o Móra d’Ebre. En aquesta zona de la comarca la nit passada ha caigut una mica de pluja i s’ha ennuvolat i ha permès “superar la nit més perillosa”.

A la Terra Alta, el repòs hivernal de la vinya l’ha protegit, tot i que és aviat per descartar “zero afectacions“. Cal esperar també per a veure quin impacte ha tingut en els cultius d’ametllers i perquè encara s’esperen dues nits de temperatures baixes.

La vinya encara continuava morta de la parada d’hivern i pot ser que no li hagi fet res, però continuem preguntant, també per la fruita seca i el cirerer perquè aquest dilluns al matí encara ha estat perillós i hem  d’esperar unes hores per veure si té afectació al fruit o als borrons de la vinya”, ha explicat Miquel Piñol, responsable de sectors agrícoles d’Unió de Pagesos i coordinador territorial a l’Ebre.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 7 = 12

Últimes notícies